Srbija se “otvara” za hrvatsku robu

mlijeko-srbija-trgovina-midiOd 1. siječnja iduće godine potpuno će se liberalizirati uvoz i izvoz primarnih poljoprivrednih proizvoda u Europsku uniju i uvoz tih proizvoda iz Hrvatske u Srbiju u okviru udruženja CEFTA.

Pomoćnik srpskog ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže da je liberalizacija tržišta poljoprivrednih proizvoda dio primjene Prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU, prenosi Tanjug.

Što se tiče liberalizacije tržišta regije uključenih u Ceftu, Milovanović kaže da će srpsko tržište biti potpuno liberalizirano za uvoz robe iz Hrvatske, što je već učinjeno prema ostalim članicama Cefte.

Srbija sa zemljama Cefte ostvaruje 50 posto cjelokupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda što dovoljno govori o značaju tog tržišta za tu zemlju, rekao je i dodao da će ukidanje carina za uvoz iz Hrvatske značiti ukidanje i svih ostalih vancarinskih barijera za uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Govoreći o opskrbljenosti tamošnjeg tržišta primarnim poljoprivrednim proizvodima, Milovanović je naveo da je urod pšenice ove godine iznosio 2,1 milijun tona, što je za 15 do 20 posto više od planiranog, a što znači da će oko 500.000 tona biti odobreno za izvoz.

Ostatak od 1,6 milijuna tona pšenice bit će dovoljno jamstvo za normalnu opskrbu domaćeg tržišta i stabilnost cijena, rekao je Milovanović.

Što se tiče žetve uljarica, on je istaknuo da i tu očekuje veći urod od planiranog, što bi trebalo omogućiti stabilnost cijena i opskrbu na tržištu jestivim uljem.
Iako je pod šećernom repom manje oranica nego prošle godine, šećera bi trebalo biti dovoljno za potrebe Srbije po prihvatljivim cijenama, ocijenio je Milovanović. (Bankamagazin)

Prethodni članakBelje dobilo nagradu “Uspješni stočar” na sajmu u Gudovcu
Sljedeći članakKommersant: Nestle u razgovorima oko preuzimanja Progressa