Kategorija sredstava za pranje posuđa u posljednjih godinu dana bilježi količinski pad prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. S ukupno 58% udjela moderni prodajni formati su ispred tradicionalnih formata koji su zauzeli ostatak količinske prodaje.

Kategorija sredstava za pranje posuđa prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća sredstva za ručno pranje posuđa i sredstva za strojno pranje posuđa. Kategorija sredstava za ručno pranje posuđa uključuje proizvode koji se koriste isključivo za ručno pranje posuđa koji su najčešće u tekućem stanju. Kategorija sredstava za strojno pranje posuđa uključuje praškaste i tekuće deterdžente, tablete, ali i dodatke strojnom pranju, poput soli, sredstva za sjaj, sredstva za čišćenje perilice te osvježivače za perilice. Sredstva za čišćenje i ostale vrste deterdženata nisu uključeni u ove kategorije.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2), kioske i drogerije. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice.

NATPOLOVIČNA TROJKA
Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (srpanj 2017. – lipanj 2018. vs. srpanj 2016. – lipanj 2017.). Kategorija sredstava za pranje posuđa u posljednjih godinu dana bilježi količinski pad prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Moderni formati (hipermarketi, supermarketi) nose više od pola prodaje kategorije (ukupno 58%), dok je tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom i drogerije) pripalo 42% udjela. Nositelji kategorije su sredstva za ručno pranje posuđa koja drže 73% količine kategorije. Vodeća tri brenda zastupaju 55% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Čarli, Jar i Likvi.