Hrvatska poljoprivredna agencija na 22. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu organizira državnu stočarsku izložbu u suradnji sa središnjim uzgajivačkim savezima. I ove godine u prikazu će biti najbolja grla iz hrvatskog uzgoja goveda, konja, svinja, ovaca i koza, a tradicionalno se predstavlja i uzgoj izvornih pasmina peradi i uzgoj pčela.

Ove godine će na stočarskoj izložbi biti izloženo ukupno 552 grla goveda, konja, svinja, ovaca, koza, peradi i pčela, predstavit će se ukupno 221 uzgajivač iz gotovo svih županija.

Osim visoko proizvodnih ili konvencionalnih pasmina izložit će se grla hrvatskih izvornih pasmina, koja su rezultat uzgojnih i ekoloških uvjeta pojedinog područja.

Kao i svake godine održat će se i Kup mladih uzgajivača, koji se na sajmu održava već 8. godinu za redom, želja nam je predstaviti mlade uzgajivače iz obitelji stočarskih proizvođača koji će u budućnosti biti nositelji hrvatskog stočarstva. Na kupu mladih uzgajivača, u narodnim nošnjama kraja iz kojeg dolaze, predstavit će se 32 djece predvodeći telad simentalske i holstein pasmine.

Osim izložbenog dijela, s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja u određenom sektoru, te kvalitetnog izravnog informiranja prije svega stočara, a zatim i ostalih sudionika uključenih u stočarsku proizvodnju, organiziramo 3 okrugla stola. U subotu 6. rujna je okrugli stol na temu ”Genski defekti u sustavu genomskog vrednovanja simentalske pasmine goveda”.

Drugi okrugli stol istog dana je na temu ”Uloga banke gena u očuvanju izvornih pasmina domaćih životinja u RH”, a predstavit će značaj utemeljenja i rada banke animalnih gena kako sa stajališta očuvanja izvornih pasmina domaćih životinja, tako i očuvanja, pa i povećanja genetske varijabilnosti unutar samih populacija.

U nedjelju, 7. rujna na redu je treći okrugli stol na temu dobrovoljnog označavanje meda. Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom pokrenula je novi marketinški projekt pod nazivom Dobrovoljno označavanje meda znakom “Med iz Lijepe naše”.

Ovim se projektom želi potrošačima dati informacija o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Prije samog početka okruglog stola biti će upriličena svečana dodjela certifikata kvalitete pčelarima koji su sudjelovali u projektu Dobrovoljno označavanje meda znakom “Med iz Lijepe naše”.