Podrška potrebitima, bilo da je riječ o sugrađanima ili okolišu, utkana je u poslovnu strategiju Studenca kroz različite aktivnosti, a najvažniji su projekti “Korak bliže prirodi” i “Korak bliže zajednici”. Naime, taj vodeći maloprodajni lanac na Jadranu svjestan je svojeg utjecaja na društvo kao i da njegov poslovni uspjeh dolazi iz zajednice u kojoj posluje te je stoga odlučio u svoje poslovanje uvrstiti politike i provoditi posebne projekte koji daju pozitivne društvene učinke.

Ciljevi UN-a u fokusu
Nit vodilja takvog pristupa jesu ciljevi koje su usvojili Ujedinjeni narodi. Naime, UN je 2015. godine usvojio 17 globalnih ciljeva u okviru dokumenta “Mijenjamo svoj svijet: Agenda za održivi razvoj do 2030. godine”. Drugi i treći UN-ov cilj odnose se na iskorjenjivanje gladi i promociju zdravog života te blagostanje za ljude svih generacija. S druge strane, 14. cilj usmjeren je na očuvanje mora i odgovorno ponašanje za održivi razvoj. Upravo su ti ciljevi u fokusu Studenca pri osmišljavanju strateškog djelovanja i provedbi društveno odgovornih aktivnosti.

Odgovornost prema zajednici
Studenac je stoga u 2021. osmislio projekt “Korak prema zajednici”, kako bi podržao humanitarne, zdravstvene i druge programe koji su usredotočeni na iskorjenjivanje gladi i promociju zdravog života i tako čine dobrobit društvu. Već je u prosincu donirao ukupno 100.000 kuna, ravnomjerno raspodijelivši iznos na deset neprofitnih organizacija iz cijele Hrvatske koje humanitarnim, zdravstvenim i ostalim programima doprinose dobrobiti i unapređenju života u svojim lokalnim zajednicama. Naime, na temelju jasnih kriterija povjerenstvo Studenca odabralo je dobitnike prvog ciklusa koji su ostvarili najviše natječajnih bodova. Donacijama je i Studenac napravio sitan, ali bitan korak za budući rad tih neprofitnih organizacija, a time je kompanija ujedno podržala potrebite članove lokalnih zajednica.

Nove donacije od siječnja
Vrijednom donacijom u prosincu završen je prvi krug natječaja u tom društveno odgovornom projektu, koji se nastavlja i u 2022. godini. Naime, neprofitne organizacije početkom svakog tromjesečja moći će se prijavljivati za donacije na mrežnoj stranici Studenca, u dijelu “Korak bliže zajednici”. Tako se nove prijave otvaraju već početkom siječnja, a dobitnici donacija bit će objavljeni potkraj ožujka.

Ukupna podrška zajednici u donacijskom projektu Studenca tako će sljedeće godine dosegnuti pola milijuna kuna.

Korak bliže prirodi
Vođen ciljevima održivog razvoja UN-a, ali i činjenicom da kompanija izvorno pripada moru i priobalju, lokacijski i duhom, Studenac je u 2020. godini pokrenuo projekt “Korak bliže prirodi” i nastavio ga i ove godine, bez obzira na pandemijske okolnosti. Naime, motivirani zaposlenici Studenca uz aktivnu podršku lokalnih ronilačkih klubova već su čistili podmorje i priobalje u Splitu, Biogradu na Moru i Pločama, a plan je nastaviti i u 2022. godini. Naime, iako je uvriježeno mišljenje da je Jadran čist, podaci pokazuju suprotno. Dijelom su za to krive morske struje, no otpad u moru uvijek je rezultat ljudske neodgovornosti. Tako su količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora među najvišima u Europi, tvrdi međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin.

Unikatna ekoekipa
Osim u čišćenje, Studenac ulaže i u edukaciju najmlađih, i to unikatno osmišljenom ekoekipom, odnosno likovima orade Ornele, raka Robija, hobotnice Helge i kornjače Kreše. Ta zajednica lokalnih životinja svojim bogatim iskustvom, pričama i savjetima na radionicama educira male i velike ljubitelje prirode o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada. Usto, bojanka s ekojunacima dostupna je svima za preuzimanje na internetskoj stranici Studenca, u dijelu “Korak bliže prirodi”.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!