Svjetlan Stanić kupuje Jadransku pivovaru?

Bivši direktor Vjenceslav Bacci navodno pregovora s Pivovarnom Laško o kupnji za Svjetlana Stanića

Prema pisanju Poslovnog dnevnika hercegovački poduzetnik Svjetlan Stanić, koji je bio osumnjičenik u aferi Mali maestro, navodno stoji iza ponude za kupnju Jadranske pivovare. Naime, Uprava Pivovarne Laško, u čijem je vlasništvu splitska pivovara, već neko vrijeme pregovara o prodaji pivovare Vjenceslavu Bacciju, nedakadašnjem direktoru splitske Prerade i Jadranske pivovare.

Obojica optužena
No u poslovnim se krugovima spekulira da Bacci ne može samostalno namaknuti 10 milijuna eura, koliko Laško traži za pivovaru pa će kupnju navodno financirati u suradnji sa Stanićem. Bacci je pivski tehnolog i dobro je upućen u stanje na tržištu, a pivski biznis nije nepoznanica ni Staniću. Njegova obiteljska tvrtka Stanić grupa od 1996. bila je ekskluzivni zastupnik Heineken piva za Bosnu i Hercegovinu, a od 2002. i za Hrvatsku. Kada je 2003. Heineken kupio Karlovačku pivovaru, Stanić grupa započela je distribuciju Karlovačkog piva za BiH. Protiv Baccija se vodi postupak na Županijskom sudu u Splitu. Zajedno s još nekoliko bivših direktora, zbog odlaska velikog broja radnika Prerade u invalidske mirovine, sumnjiči ga se za poticanje na gospodarski kriminalitet. Stanić je bio osumnjičen da je bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu davao mito i poticao ga na zloporabu položaja i ovlasti, ali je oslobođen tih optužbi. Do komentara Svjetlana Stanića u srijedu nismo uspjeli doći, kao ni do izjave Vjenceslava Baccija. Da Stanić možda stoji iza ponude Vjenceslava Baccija, nije znao ni povjerenik PPDIV sindikata Jadranske pivovare Ivica Blažević.

Sindikat podržava
“Mogu samo reći da sindikat pozdravlja i podržava svaku ozbiljnu ponudu, o kome god da se radilo. Nisam čuo da se radi o Staniću, ali nas ni ne zanima čiji je kapital”, kazao je za Poslovni dnevnik Blažević, dodavši kako je jedina želja radnika da se osigura pokretanje proizvodnje i sačuvaju radna mjesta.

Ponude – Nijemci zapeli
Kao mogući kupac, uz Vjenceslava Baccija, proteklo se vrijeme najčešće spominjala udruga malih pivara iz Njemačke Holding BCC. Njihovi su predstavnici već dva puta najavljivali dolazak u Split kako bi obišli pogone i utvrdili poslovno stanje pivovare. Unatoč najavama, u tvornici se još nisu pojavili. Radnici ipak ne gube nadu i vjeruju da će vlasnici pronaći kupca.