Tržišne komunikacijeI&ADaljnja konsolidacija trgovačkih lanaca u zemljama CEE

Daljnja konsolidacija trgovačkih lanaca u zemljama CEE

konsolidacija-kolica-midi-trgovina-maloprodajaStudija “ Shopping Monitor Central & Eastern Europe 2010“  (reprezentativno istraživanje potrošača  u 11 zemalja – Incoma/GfK) pokazuje sve veću koncentraciju trgovačkih lanaca. U zemljama kao što su Slovenija, Slovačka, Mađarska, Češka i Hrvatska, kao glavna mjesta kupnje, prvih 10 lanaca  zauzima 80 i više posto tog tržišta.

Udio prvih 10 lanaca kao glavnog mjesta kupnje robe široke potrošnje (%)

untitled1
Maloprodajno tržište je najviše koncentrirano u Sloveniji a najraspršenije je u Bugarskoj. Dok u Hrvatskoj i Poljskoj postoji po jedan lanac koji dominira (Konzum i Biedronka) u ostalim zemljama postoji nešto više izbalansirana struktura „retailera“. Lanac Metro / Makro je zastupljen u 8 zemalja a Billa, Kaufland, Lidl i Spar u njih šest.

Trgovački lanci zastupljeni u promatranim zemljama

untitled2
O istraživanju: godišnje istraživanje stanovništva o navikama kupovanja i preferencijama provedeno u 11 zemalja – B & H, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska (samo urbana populacija), Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. Osobni intervjui u kućanstvu /CATI/ CAPI, ispitanik je osoba koja obavlja najviše kupovina u kućanstvu; reprezentativan uzorak za svaku pojedinu zemlju; 11/2009.

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...