Američki proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola u srijedu je izvijestio o značajnom rastu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući višim cijenama sokova i većoj potražnji nakon ublažavanja mjera suzbijanja pandemije covida 19.

Prihodi Coca-Cole u trećem su tromjesečju, koje je završilo 1. listopada, porasli za 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 10,04 milijarde dolara, izvijestila je kompanija.

Neto dobit porasla je za 47 posto, na 2,5 milijardi dolara, što je 57 američkih centi po dionici, pokazalo je poslovno izvješće.

Rast prihoda pripisuje se oporavku potražnje za bezalkoholnim pićima, povezanom s ponovnim otvaranjem kazališta, stadiona i restorana.

Prodaja iskazana u jediničnim sanducima, ključnom pokazatelju potražnje koji isključuje utjecaj fluktuacija valutnih tečajeva i cijena, porasla je šest posto, a glavni motori rasta bila su tržišta Europe, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike, pokazuju kvartalni rezultati poslovanja.

Prosječna vrijednost prodanih proizvoda također je porasla za šest posto nakon što je Coca-Cola podigla cijene kako bi ublažila utjecaj povećanih cijena robe i troškova prijevoza povezanih s prometnim čepovima u lukama, manjkom radne snage i pandemijom.

Američki div industrije bezalkoholnih pića poboljšao je prognozu dobiti za ovu godinu, što pokazuje da više cijene sokova i snažnija potražnja diljem svijeta pomažu anulirati pritiske na smanjenje dobiti, pojačane u uvjetima velikih problema u lancima opskrbe.

Sada procjenjuju da će im prilagođena dobit po dionici ove godine biti viša za 15 do 17 posto, za dva postotna bode snažnije nego su predviđali u prijašnjoj prognozi.

U trećem tromjesečju prilagođena dobit po dionici iznosila im je 65 američkih centi, pokazuju podaci tvrtke Refinitiv. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!