Svjetska proizvodnja žitarica dosegnula je u 2017. godini rekordnu razinu, poduprta ponajprije očekivanom većom proizvodnjom kukuruza u Meksiku, Kini i Europskoj uniji, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO je povisio procjenu proizvodnje žitarica u 2017. godini na rekordnih 2,64 milijarde tona, što bi bilo 1,3 posto više nego u godini ranije.

Time je agencija UN-a u aktualnom mjesečnom izvješću povisila procjenu iz prosinca za 13,5 milijuna tona, ponajviše zbog veće očekivane proizvodnje kukuruza u Kini, Meksiku i Europskoj uniji.

Blago su podigli i procjenu proizvodnje pšenice zbog boljeg uroda u Kanadi i u Rusijoj Federaciji.

U FAO-u očekuju i veću potražnju za žitaricama u aktualnoj poljoprivrednoj sezoni 2017/2018., ističući očekivanu rekordnu potražnju sektora stočne hrane, posebno u Brazilu, Kini, EU i Meksiku.

To znači da će zalihe porasti gotovo pet posto u odnosu na rekordne razine s početka sezone, na 739 milijuna tona, pokazuju procjene agencije UN-a.

Međunarodna trgovina žitaricama trebala bi se pak zadržati na razini prethodne godine i iznositi 404 milijuna tona, predviđaju u FAO-u, prognozirajući pad obujma trgovine svim vrstama žitarica osim kukuruza.

Stagnacija cijena hrane u siječnju
Odvojeno je FAO objavio da su cijene hrane u siječnju stagnirale u odnosu na prethodni mjesec, uz prosječnu vrijednost indeksa cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda od 169,5 bodova. Indeks odražava ravnotežu između viših cijena žitarica i palmina ulja i nižih cijena šećera, maslaca i sira.

Na početku godine indeks cijena žitarica porastao je gotovo 2,5 posto u odnosu na posljednji prošlogodišnji mjesec, budući da su strahovanja od nepovoljnih vremenskih prilika i slabijeg dolara nadjačala utjecaj obilne ponude. U odnosu na prošlogodišnji siječanj cijene žitarica više su 6,3 posto.

Cijene biljnih ulja i mesa zadržale su se na prosinačkoj razini, utvrdili su u FAO-u.

Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su 2,4 posto u odnosu na prosinac, budući da su niže cijene maslaca i sira pod utjecajem obilne ponude prevagnule nad višim cijenama mlijeka u prahu.

Šećer je također pojeftinio u prošlom mjesecu, i to 1,6 posto u odnosu na prosinac, zbog snažne proizvodnje i obilnog izvoza. (Hina)