m-trgovina-mobilno-placanje-midiDo 2017. godine svaki četvrti vlasnik svoj mobitel koristit će za plaćanje

NFC (Near field communication) je beskontaktna tehnologija, svjetska i hrvatska budućnost. Liderske uloge u tom području beskontaktnog plaćanja mobitelom u međuvremenu su u svijetu preuzeli VISA, Google i ISIS, dok je u Hrvatskoj to Hrvatski telekom koji plaćanja mobitelom testira uz pomoć izabranih korisnika, rekao je Alan Šembera na konferenciji Combisa.

NFC je budućnost, jer svjetska istraživanja pokazuju da će do 2017. godine svaki četvrti vlasnik svoj mobitel koristiti za plaćanje. NFC tek treba ostvariti popularnost kod korisnika, što se moglo vidjeti i na nedavnim olimpijskim igrama u Londonu. Beskontaktno plaćanje se tamo baš i nije iskazalo jer je NFC-om na igrama obavljeno 150.000 transakcija, što je mali broj u usporedbi s brojem potencijalnih korisnika, ali i s brojkom od 6,1 milijardi funti gotovine podignute u to vrijeme na bankomatima u Londonu, rekao je Šembera.

Hrvatski Telekom testira svoj NFC eko-sistem koji se sastoji od velikog broja mobilnih korisnika, partnera koji će dobiti novi model naplate, a prema riječima Tihomira Mavričeka iz Hrvatskog telekoma, oni u tome nisu konkurencija nego partner bankama. (banka.hr)