tdr-tvornica-adris-ftdTDR u Iranu planira pokrenuti proizvodnju svojih brendova Ronhill i Respect. Planirani kapacitet tvornice je proizvodnja 6,5 milijardi cigareta godišnje, dok godišnja prodaja na iranskom tržištu iznosi više od 70 milijardi komada cigareta

Predsjednici uprava rovinjskog TDR-a i vodećeg iranskog duhanskog proizvođača Iranian Tobacco Company, Davor Tomašković i S. Mahmood Abtahi u četvrtak su u Iranu potpisali ugovor o suradnji prema kojem će dvije kompanije zajedno graditi novu tvornicu cigareta u Sariju, glavnom gradu pokrajine Mazandaran.

Inače, gradnja ove tvornice, što je investicija vrijedna 30 milijuna eura, najavljena je još u rujnu 2008., kada je rečeno da će biti izgrađena u roku dvije godine, no po najnovijim informacijama tvornica bi trebala početi s radom do kraja iduće godine.

TDR u Iranu planira pokrenuti proizvodnju svojih brendova Ronhilla i Respecta, a dogovorena je i suradnja na proizvodnji zajedničkog brenda TDR-a i Iranian Tobacco Company.

Planirani kapacitet tvornice u Iranu je proizvodnja 6,5 milijardi cigareta godišnje, a na iranskom se tržištu godišnje proda više od 70 milijardi komada cigareta.

TDR će, navode iz kompanije, u Iran prenijeti i svoju tehnologiju, znanje i iskustvo u proizvodnji i obradi duhana, a gradnjom tvornice dobio je mogućnost prenijeti i svoj know-how u primarnoj proizvodnji duhana i korporacijskih sorti, kao i mogućnost upoznavanja golemih gospodarskih potencijala i iskustava ove zemlje.

Suradnja TDR-a s Iranian Tobacco Company započela je prije dvije godine i od tada TDR na tamošnje tržište izvozi cigarete Ronhill i Avangard. Uz Iran, ovom investicijom TDR planira proširiti svoje poslovanje i na susjedne zemlje u regiji.

“Zahvaljujući povjerenju potrošača i snazi naših brendova te dugogodišnjoj izvoznoj poslovnoj strategiji, očekujemo da ćemo i 2010. godinu obilježiti nastavkom naše vodeće pozicije u regiji i širenjem poslovanja na nova tržišta. Ovom investicijom TDR se još snažnije pozicionira kao jedan od vodećih hrvatskih izvoznika koji više od 50 posto prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima“, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković istaknuvši ovo kao važan poslovni događaj ne samo za TDR nego i za hrvatsko gospodarstvo.

Potpisivanju ugovora bili su nazočni i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović, hrvatski veleposlanik u Iranu Esad Prohić, istarski župan Ivan Jakovčić, te gradonačelnik Rovinja, Giovanni Sponza. (Bankamagazin)