FSC (Forest Stewardship Council) certifikat označava ambalažu koja se proizvodi iz obnovljivih izvora

Tetra Pak i World Wildlife Fund (WWF) po prvi puta provode FSC kampanju u Hrvatskoj kako bi podigli svijest o važnosti korištenja sirovina iz obnovljivih izvora. Cilj je, kažu u Tetra Paku, educirati stanovništvo o važnosti odgovornog ponašanja prema šumama uz slogan: “Da šume ne postanu priče iz davnina”.

Tetra Pak ima za cilj u dugoročnoj strategiji do 2020. godine proizvoditi ambalažu isključivo s FSC certifikatom te biti kreator “zelenog” trenda.

Edukativna kampanja započela je oslikavanjem prepoznatljivog zagrebačkog simbola – plavog tramvaja – u čudesnu šumu.

Želja je podići svijesti o važnosti šuma u životu svakog čovjeka te neophodnom odgovornom upravljanju, kako bi šume zadržali kao dio svakodnevice.

Šume su vrlo važan segment planete Zemlje, one utječu na svjež zrak, čistu vodu, sprečavaju globalno zatopljenje, omogućavaju uživanje u prirodnim ljepotama te su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Odabirom ambalaže koja posjeduje FSC oznaku, svatko pojedinačno kupovinom proizvoda osnovnih namirnica doprinosi očuvanju jednog od najvećih blaga planete – šuma.

“Kada se šumama pravilno upravlja, opskrba obnovljivim resursima je gotovo neograničena”, izjavio je Nils Bjerkman, izvršni potpredsjednik za komercijalno poslovanje u kompaniji Tetra Pak, i naglasio da ljudi zavise od šuma koje u velikoj mjeri utječu na mnoge aspekte njihovog života.

Godine 2007. Tetra Pak je prvi puta na britansko tržište lansirao ambalažu koja je nosila oznaku FSC, a od tada potražnja za proizvodima, koji zahvaljujući FSC oznaci garantiraju proizvodnju iz obnovljivih izvora, kontinuirano raste u cijelom svijetu.

U prvom kvartalu 2013. godine, 38 posto svih kartonskih sirovina koje je Tetra Pak kupio za proizvodnju ambalaže, certificirano je od strane FSC-a. Cilj kompanije je u budućnosti proizvoditi isključivo ambalažu koja će sadržavati FSC oznaku te kontinuirano, zajedno sa svojim partnerima, raditi na edukaciji stanovništva o važnosti odgovornog ponašanja spram šuma.

Zbog svega navedenog, Tetra Pak je odabrao FSC certificiranje jer omogućava sljedivost proizvodnje od njenih samih početaka pa sve do krajnjeg proizvoda.

FSC je ujedno i jedina globalna organizacija prepoznata po svojem radu koju podupiru WWF i Greenpeace te je prisutna u više od 50 zemalja svijeta.

Forest Stewardship Council (FSC) je neovisna, nevladina i neprofitna organizacija koja diljem svijeta promovira odgovorno upravljanje šumama.

Kroz strog i rigorozan sustav certificiranja, pruža međunarodno prepoznat standard koji jamči da se svi proizvodi koji nose oznaku FSC proizvode iz šuma koje se pošumljavaju te s kojima se odgovorno upravlja. Jednostavno rečeno, riječ je o proizvodima koji se proizvode iz obnovljivih izvora.