Tetra Pak pokreće proizvodnju papirnatih slamki

Kako bi potaknula suradnju u okviru industrije, kompanija će omogućiti uvid u svoje inovacije vezane uz papirnate slamke i također će se baviti istraživanjem biorazgradivih materijala

Kompanija Tetra Pak objavila je kako su njihovi partneri u Europi započeli s terenskim ispitivanjem papirnatih slamki za napitke. Ovime je Tetra Pak postao prva kompanija za proizvodnju kartonske ambalaže koja nudi ovakvu vrstu slamki za kartonsku ambalažu za napitke u regiji.

Kako bi podržala suradnju na razini industrije na razvijanju alternativa jednokratnim plastičnim slamkama za kartonsku ambalažu za pića kompanija je također najavila namjeru objavljivanja i dijeljenja svojih inovacija vezanih uz razvoj papirnatih slamki.

“Drago nam je što smo razvili papirnatu slamku koja je u potpunosti funkcionalna te zadovoljava međunarodno priznate standarde sigurnosti hrane. Ovo je važan korak u ostvarivanju naše vizije stvaranja ambalaže u potpunosti izrađenih od materijala biljnog porijekla, na taj način doprinoseći kružnom gospodarstvu s niskom razinom emisije ugljika. Odlučili smo ne tražiti zaštitu patenta za brojna tehnička poboljšanja koja smo proveli na opremi i materijalima te smo umjesto toga naše inovacije pružili javnosti na uvid. Kako bi industrija ostvarila zajednički cilj kretanja prema kružnom gospodarstvu s niskom razinom emisije ugljika cjelokupna baza dobavljača papirnatih slamki mora se brzo širiti i rasti. Pozivamo sve naše dobavljače i partnere da iskoriste naše znanje te da udružimo snage kako bismo povećali razinu proizvodnje što je prije moguće”, kazao je Adolfo Orive, predsjednik i izvršni direktor kompanije Tetra Pak.

Nova papirnata slamka, koja je izrađena od FSC certificiranog papira te ju je s ostatkom pakiranja moguće reciklirati, inicijalno će biti dostupna za dva mala kartonska pakiranja za mliječne i druge napitke za djecu: Tetra Brik Aseptic 200 Base i Tetra Brik Aseptic 200 Base Crystal.

Terensko istraživanje papirnatih slamki započeto je u ograničenom volumenu dok kompanija ne poveća proizvodne kapacitete svoje tvornice za slamke u Lisabonu.
Kompanija je također objavila kako je provodila procjenu tehničkog napretka te surađuje s nizom tehnoloških lidera kako bi istražila mogućnosti vezane uz biorazgradivost, poput polihidroksi-alkanoata (PHA), polimera koji se dobiva iz materijala biljnog porijekla koji je također biorazgradiv.

Drugi održivi razvojni projekti na području ambalaže za napitke koje Tetra Pak planira uključuju neodvojive čepove i integrirane sustave za piće (drink-from). Kompanija je mobilizirala timove za razvoj i lance nabave te tako osigurala dodatne resurse za provođenje ovih prioritetnih planova.