Prodaja tjestenine u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je vrijednosni plus od visokih 19%. Najveći se rast pritom bilježi u ožujku kada je kategoriju kupilo 11% više hrvatskih kućanstava nego u istom mjesecu godinu prije, a vrijednost po kupovini bila je veća za 10%.

Prema podacima GfK Panela kućanstava u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine kategorija tjestenine zabilježila je vrijednosni rast od 19%. Na rast je utjecao veći broj kupaca, ali i češće kupovanje te veća vrijednost po košarici u odnosu na prethodnu godinu. Očekivano, najveći rast bilježi se u ožujku, mjesecu kad se najviše promijenilo kupovno ponašanje uslijed okolnosti vezanih uz bolest COVID-19. Samo u tom mjesecu kategoriju je kupilo 11% više hrvatskih kućanstava nego u istom mjesecu godinu prije, a vrijednost po kupovini bila je veća za 10%. Jedna od osobitosti korona-šopinga bila je da se udio promotivne prodaje smanjio, a udio trgovačkih marki povećao, a taj trend vidi se čak i u kumulativnom periodu siječanj-travanj za kategoriju tjestenine. Sve trgovačke robne marke bilježe vrijednosni rast, no udio u ukupnoj prodaji najviše raste za Lidl i Kaufland.

INCIDENCIJA U KOŠARICI
GfK prepoznaje različite tipove košarica koji predstavljaju različite tipove kupovnih misija, ovisno o tome koji se proizvodi vežu u košarici. Promotrit ćemo s čime se u košarici vezala tjestenina u prva četiri mjeseca ove godine. Kategorija tjestenine bila je dio iste misije unutar koje su se kupovale osnovne namirnice za pripremu jela te umaci. Tjestenina se natprosječno vezala uz rižu, konzerviranu i pasiranu rajčicu, krutone za juhu, krušne mrvice, palentu, sol, ketchup, začine, gotove juhe, ocat, vrhnje za kuhanje, senf, suncokretovo ulje. Šansa da ćemo pasiranu rajčicu pronaći u košarici kad je kupljena tjestenina bila je pet puta veća u odnosu na šansu da ćemo pasiranu rajčicu pronaći u prosječnoj nasumično odabranoj FMCG košarici.

UDIO U NOVČANIKU
A kako su trgovci upravljali kategorijom? U sljedećoj analizi usporedit ćemo iskorištenost potencijala (share of wallet – SOW) trgovačkih lanaca u kategoriji tjestenine u odnosu na iskorištenost potencijala tog lanca na cjelokupnom FMCG tržištu za razdoblje siječanj-travanj 2020. Svi trgovački lanci dobro su upravljali kategorijom (SOW kategorije veći od SOW-a FMCG košarice), no Konzum, Kaufland, Interspar i Tommy više nego Lidl i Plodine. No, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, Konzum i Interspar bilježe nešto nižu iskorištenost potencijala, a Tommy najveći rast.