Hrvatski su građani u razdoblju od 24. veljače do 15. ožujka na hranu, piće, osobnu njegu i kućnu kemiju potrošili 300 milijuna kuna više nego u ista tri tjedna prošle godine. Pokazao je to GfK Panel kućanstava odnosno analiza 20 milijuna košarica kupljenih u tom razdoblju. “Najveći dobitnik je, očekivano, online format u kojem je potrošnja rasla čak 51 posto”, istaknuo je Mladen Kožić iz GfK Hrvatska.

Najveći gubitnici su pak tržnice na kojima se bilježi pad vrijednosti kupnji od 8 posto. Pekarnice i male trgovine također bilježe smanjenje tržišnog udjela. U promatrana tri tjedna tržišne udjele povećali su Konzum Super, Konzum klik, Plodine, Spar, Tommy, dm i Bipa.

“U normalnim društvenim okolnostima kada kupujemo zalihe u našim košaricama nalazi se povećan udio artikala na promociji. Međutim u korona košarici koja po kriterijima odgovara zalihovnim kupovinama udio artikala na promociji se smanjio. Zanimljvo je da kupci u dobi do 34 godine nisu potrošili ni kunu više, kupci od 35-44 godine blago su povećali potrošnju, dok su stariji od 45 značajno više trošili. Kupci niže kupovne moći nisu se opskrbili zalihama, dok su oni najviše prihodovne moći napravili najveće zalihe”, dodao je Kožić.


Analiza je također pokazala kako su zalihe najviše radili samci dok je to kod višečlanih kućanstava bitno manje izraženo. Postoje i značajne regionalne razlike. Tako su npr. Zagrepčani, Slavonci, Istrijani i Primorci prednjačili u pripremi zaliha, dok je to u Središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji manje izraženo.

Zanimljivo je da su zalihe u jednakoj mjeri stvarali oni koji se izjašnjavaju kao iznimno zabrinuti zbog korona virusa kao i oni koji nisu osobito zabrinuti.

Listu top 20 kategorija s najvećim rastom otvara sol koje je kupljeno 290 više. Brašno i kvasac koji su, uz wc papir, postali sinonim korona šopinga “tek” su na 6. i 7. mjestu po rastu vrijednosti. Sapun je tek na 20. mjestu. WC papir je na 31. mjestu od ukupno 130 analiziranih kategorija.

U prva tri tjedna korona šopinga vino i žestoka alkoholna pića porasla su većom stopom u odnosu na sapun, zaključuje se u analizi GfK.