profil potrosaca- toaletni papir ftd 77Korisnici toaletnog papira u Hrvatskoj kupuju domaće proizvode kada god je to moguće, a kada pronađu robnu marku koja im se sviđa ostaju joj vjerni

“Naučio sam… da je život kao rola toaletnog papira: što je bliže kraju, brže ide”, izjavio je svojevremeno Andy Rooney, televizijski scenarist koji je puna tri desetljeća imao svojih “A Few Minutes with Andy Rooney” u čuvenoj TV emisiji “60 Minutes”. No, Rooney se ne bi trebao odviše žaliti na svoju rolu s obzirom da je doživio pune 92 godine.

Htjeli to priznati ili ne, toaletni papir je posebna priča u našim životima. Možda ne razmišljamo o tome, ali predstavlja industriju tešku više milijardi dolara. Iako ga svi upotrebljavamo, ipak većina ljudi još uvijek nerado priča o tome. Mnogo je dobrih razloga da govorimo o toalet-papiru, primjerice provođenje higijenskih mjera koje u konačnici utječu na naše zdravlje.

KORISNIČKI PROFIL
U ovoj analizi prikazat ćemo podatke iz TGI baze koji se odnose na upotrebu toaletnoga papira na tržištu Hrvatske. Kod popularnosti upotrebe toaletnoga papira ne možemo govoriti o značajnim demografskim razlikama. Ipak, razlike možemo vidjeti na izjavama koje otkrivaju životni stil korisnika te drugim socio ili psihografskim značajkama.

bullet-toaletni papit-profil potrosacaU pogledu frekvencije konzumacije toaletnog papira i podjele svih korisnika na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih korisnika. Pritom je u Hrvatskoj najviše velikih (59%), zatim umjerenih (33%) te malih korisnika (8%). U skupinu velikih korisnika ubrajamo one koji troše više od deset rola mjesečno, u umjerene korisnike one koji troše od šest do deset rola, a u male korisnike spadaju oni koji troše tri ili manje rola mjesečno. Također je zanimljivo konstatirati da Hrvati najčešće upotrebljavaju troslojni toaletni papir.

Građani Hrvatske kao top tri robne marke toaletnog papira biraju Palomu, Violetu te Zewu. Jedan od najvažnijih koraka u procesu prodaje i marketinga je poznavanje tzv. sociografskih značajki korisnika.

Taj važan korak lakše stvorimo uz pomoć podataka koje sadrži TGI istraživanje i odgovara na pitanje kakav je Vaš korisnik odnosno kupac, kako se odaziva na ponude i što ga privuče na kupovinu. Korisnik toaletnog papira u Hrvatskoj kupuje domaće proizvode ako je moguće. Također, kada pronađe robnu marku koja mu/joj se sviđa ostaje joj vjeran/a.

STILSKE RAZLIKE
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije. Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

obiljezja zivotnog stila korisnika tri vodeca brenda toaletnog papiraOno što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati kakva su obilježja životnoga stila korisnika vodeća tri brenda toaletnog papira u Hrvatskoj. Na temelju iskazanih stajališta možemo zaključiti da su korisnici Paloma toaletnog papira osobe kojima je oglašavanje bitna stavka prilikom kupovine proizvoda, manje su poduzetne osobe, koje se “mire” s trenutnom životnom situacijom i prate cijene na burzi.

Korisnici Violeta toaletnog papira oprezne su osobe koje pomno planiraju kupovinu, pazeći pritom na svaku lipu te su dobro informirani. Zewini korisnici su pak eksperimentalniji (u smislu da vole isprobavati nove proizvode), kupuju putem interneta te puno troše na osobnu kozmetiku. Također su ambiciozne osobe.

ucestalost upotrebe toaletnog pairaKorisnici toaletnog papira svoje slobodno vrijeme najviše provode na zabavnim koncertima, zatim u kazalištu te u posjetama pop/rock koncertima. U nešto manjoj mjeri zastupljene su posjete galerijama, operama, baletnim predstavama te jazz koncertima. Kada je pitanje povjerenja u medije, korisnici toaletnog papira na prvo mjesto stavljaju internet (46%). Kao drugi medij kojem najviše vjeruju navode televiziju (38%), a slijede ih tisak (9%), te radio (7%).

mediana-maja jurcin-potpis