kuhanje pasteU populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine danas imamo čak 93% konzumenata tjestenine, što samo po sebi dovoljno govori o popularnosti ove namirnice u našim kućanstvima

Tjestenina ili pašta je skupni naziv za sve proizvode od rezanog svježeg ili sušenog tijesta koje se priprema kuhanjem.

Ne znamo odakle točno potječe i koliko je stara ova namirnica. Pretpostavlja se da su metode za izradu tjestenine razvijene na više mjesta u svijetu. Fusilli, farfalle, penne, tagliatelle makaroni, špageti ili lazanje, nije bitno o kojoj od 350 vrsta tjestenine se radi, ova je namirnica danas popularna u cijelom svijetu. Sve što vam treba za savršeni obrok je veliki lonac, voda, malo soli i umak po želji.

TREĆINA VJERNIH
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju tjestenine i pripadajućih brendova. Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija.

lead1BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Dakako, marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2015. godine na području Hrvatske.

Rezultati otkrivaju kako u populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine danas imamo čak 93% konzumenata tjestenine. Ova iznimno velika brojka govori o popularnosti namirnice u našim kućanstvima. Važno je napomenuti da od velike količine korisnika samo njih 35% smatra da im je bitna marka tjestenine koju jedu.

KORIŠTENJE, STILOVI I STAVOVI
Velikih korisnika tjestenine imamo 35%. Ovi korisnici tjesteninu jedu 2-3 puta tjedno i češće. Ukupno 53% korisnika konzumira tjesteninu najviše jednom tjedno do 2-3 puta mjesečno i to su umjereni korisnici, dok je 5% malih korisnika koji tjesteninu jedu jednom mjesečno i rjeđe. Veliki korisnici ove kategorije podjednako su muškarci i žene, a najviše ih nalazimo u dobi od 30 do 49 godina.

brand piramidaIznadprosječno ih ima u Istri i Dalmaciji. S druge strane, 7% nekonzumenata tjestenine nalazimo najviše među muškarcima, mlađe dobi (do 19 godina), koji žive na selu. Veliki korisnici tjestenina dijele se u dvije skupine. Jednima je važan obiteljski sklad te su skloni brizi za kućanstvo i uređenju doma.

Vrednuju svoje slobodno vrijeme koje provode najčešće u obiteljskom krugu, ne izlaze radi provoda niti posjećuju kina, koncerte ili kazališta. Prate politička zbivanja i sport, ponekad se služe računalom. Umjereno su religiozni, donekle tradicionalnih nazora. Segment u većini čine osobe srednje dobi, tri četvrtine su osobno roditelji.

Druga skupina živi urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod.

Veliku važnost poklanjaju osobnom zdravlju, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova, aktivno se služe računalom te su zainteresirani za suvremenu tehnologiju.

lead2Čak 70% velikih korisnika redovito koristi različite vrste i oblike tjestenina. Njih 50% smatra da tjestenina mora sadržavati prirodne sastojke, bez umjetnih aditiva, a 56% korisnika jede tjesteninu često zbog brzine i jednostavnosti pripreme.

Ovi korisnici ne misle da su trgovačke marke tjestenina jednako kvalitetne kao proizvođačke.

BRENDOVI TJESTENINE
Osim općenitog praćenja kategorije tjestenine, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana.

Prvi brend tjestenina po broju korisnika u zadnjih mjesec dana je Barilla s 50% korisnika, gledano na populaciji Hrvatske od 15-64 godine. Drugi brend je Podravka, a treći Pasta Zara.

brand scoreU okviru BRANDpulsa također se uspoređuju brendovi na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscoreu Barilla je vodeći brend u kategoriji tjestenina u Hrvatskoj. Njezini brend indikatori su iznimno dobri te joj osiguravaju čvrstu vodeću poziciju.

Jelena Jakšić
Product Manager
jelena.jaksic@ipsos.com
ipsos logo