Tomislav Mamić: “Ne prodajem Tommy”

Tvrtka od osnutka 1992. godine konstantno ostvaruje odlične rezultate uz stalno širenje mreže prodajnih objekata.

“Ne prodajem Tommy”, kratko i vrlo energično opovrgao je u srijedu splitski poduzetnik Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy višemjesečne glasine da obiteljsku tvrtku, koju je osnovao prije 20 godina, prodaje Sparu.

Prema medijskim tvrdnjama, austrijski trgovački lanac trebao je vlasništvo nad Tommyjem preuzeti u siječnju 2013.

“Ni tvrtka ni ja nismo ni u kakvim problemima. Ne postoji ni jedan razlog zbog kojega bih morao donijeti odluku o prodaji Tommyja”, kazao je Mamić i dodao kako “ne vidi kojim bi se to drugim poslovima bavio budući da je iznimno zadovoljan dosadašnjim učinkom”.

Tvrtka od osnutka 1992. godine konstantno ostvaruje odlične rezultate uz stalno širenje mreže prodajnih objekata. Rado bi, kako kaže, i sam htio doznati tko i zbog čega već nekoliko puta širi glasine o prodaji Tommyja.

Tommy je najprije bio lokalni splitski trgovac, potom se počeo širiti duž priobalja, a danas posluje u sedam županija. Promet veći od milijardu prvi je put ostvario 2008. kada je bio 1,07 milijardi kuna.

Do 2010. razvijao se organskim rastom, ali je te godine od Keruma preuzeo desetak prodavaonica južnije od Splita. Šoping kod Keruma nastavio je sve donedavno, pa je tako u svibnju preuzeo i najveći Kerumov maloprodajni objekt u splitskom trgovačkom centru Joker površine 1800 četvornih metara sa 63 djelatnika.

Mamić nije pripravan govoriti koliko je ukupno prodavaonica kupio od Keruma. U javno dostupnim financijskim izvješćima stoji da je u 2011. otvoreno deset objekata uz investiranje 32 milijuna kuna, a uz to je najavljeno da će 2012. otvoriti najmanje tridesetak novih prodavaonica za čiju je gradnju rezervirano 168 milijuna kuna.

U izvješću za Finu iznosi da je u 2011. zapošljavao 1669 djelatnika, a na portalu tvrtke stoji da Tommy danas posluje kroz 131 prodajni objekt i ima 2400 zaposlenika.
Prošle je godine Tommy ostvario prihod od 1,31 milijardu kuna, tek osam milijuna kuna više nego godinu prije, no dobar pokazatelj je da tvrtka unatoč recesiji sve protekle godine kontinuirano bilježi rast prihoda i dobiti.

Dok je 2010. zaključena s pet milijuna kuna dobiti, lani je dobit bila 17,7 milijuna. Od deset artikala ponuđenih na policama Tommyja čak osam je nabavljeno kod domaće prerađivačke industrije, a dnevno usluže 200.000 lojalnih kupaca. Unatoč obećanju da će odgovoriti na upit kupuju li Tommy, iz Spara jučer nije stigao nikakav odgovor. (Poslovni dnevnik)

Prethodni članakBarcaffé: Za tursku i espresso kavu
Sljedeći članakProizvodnja povrća skuplja 32 posto