Ukupno kategorija toplih napitaka u 2019. godini bilježi rast količinske i vrijednosne prodaje. Najveći rast vrijednosne prodaje bilježi čaj, najveći rast količinske prodaje ostvaruje kava, dok kakao bilježi pad vrijednosne i količinske prodaje.

Grupa kategorija topli napitci obuhvaća kategorije kave, čaja i kakaa. Uključuje mljevenu kavu, kavu u zrnu, instant kavu, capuccino 2u1, 3u1, instant čajeve, voćne, biljne i funkcionalne čajeve, zeleni i crni čaj, kakao u prahu, čokoladu u prahu te instant kakao za pripremu milkshakea.

Ukupno kategorija toplih napitaka u 2019. godini bilježi rast količinske i vrijednosne prodaje. Najveći rast vrijednosne prodaje bilježi čaj, najveći rast količinske prodaje ostvaruje kava, dok kakao bilježi pad vrijednosne i količinske prodaje.

Moderni formati, u koje ulaze hipermarketi (veći od 2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), prodaju najviše toplih napitaka, i to više od polovice ukupne vrijednosne prodaje (65%). Trgovine mješovitom robom (manje od 300 m2) odnosno tradicionalni formati trgovina nose manji udio, 34% vrijednosne prodaje, dok kroz “convenience” kanal, u koji pripadaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, odlazi 0,8% ukupne vrijednosne prodaje cijele kategorije.

Najveći segment u kategoriji čini kava, s više od 80% udjela. Slijedi čaj, dok je kakao najmanji segment.
U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 66% vrijednosne prodaje u cjelokupnoj kategoriji toplih napitaka. Abecednim redoslijedom oni su: Anamarija, Franck i Nestle. Privatne robne marke nose 6,4% vrijednosnog udjela.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u studenom 2019. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategorije kave i čaja.
Za kavu se uvodno ističe kako su tradicionalne navike konzumacije duboko ukorijenjene i teško se mijenjaju. Ispijanje kave ima duboke povijesne korijene u Hrvatskoj pa tako i potrošači imaju osjećaj duboke pripadnosti te se definiraju prema vrsti kave koju konzumiraju. Konzumenti turske kave i konzumenti “talijanske” kave dvije su vrlo različite skupine koje se vrlo malo međusobno preklapaju, navode u Euromonitor Internationalu.
Ipak, vrlo je važno mjesto konzumacije kada je riječ o tome koju će vrstu kave odabrati hrvatski potrošači. Naime, turska kava se dominantno pije kod kuće, dok se espresso konzumira u kafićima. Važan je trend i premiumizacija, koja je uvjetovana rastom raspoloživog dohotka građana. Slijedom toga, oni sve veću pažnju poklanjaju međunarodnim trendovima, poput specijalnih kava, dok kave posebnih tipova ili geografskog porijekla, kao što su Arabica ili Gvatemala, dobivaju na značaju, ali i fairtrade i etična kava.
U pogledu na konkurentsko okruženje iz agencije Euromonitor International navode kako je Franck ojačao svoju vodeću poziciju u 2019. godini. Zagrebački proizvođač krenuo je s iskorakom u premium područje točno u vrijeme kada se kupovna moć građana počela oporavljati, oko 2015. godine. U tvrtki su smatrali kako su građani spremni platiti više za premium kave koje imaju specifično geografsko porijeklo. S druge strane, Nestle Adriatic bilježi dobre rezultate u području instant kave te je tijekom 2019. godine ostvario ugodno vodstvo kako u pogledu volumena, tako i prema vrijednosnoj prodaji.
Kada je riječ o kategoriji čaja, u sažetku analize se naglašava kako je kultura ispijanja čaja također vrlo raširena u Hrvatskoj, premda potrošnja po glavi stanovnika nije niti blizu razine koju ostvaruje kategorija kave. Hrvati još uvijek otkrivaju čaj, iako to može zvučati paradoksalno jer su se čajevi u Hrvatskoj pili puno prije dolaska prvog zrna kave.
Tradicionalna percepcija čaja u Hrvatskoj veže se još uvijek za tretiranje određenih bolesti, a manje kao piće koje se pije u društvu. Još uvijek se konzumira uglavnom za doručak ili u jutarnjim satima, a puno rjeđe poslijepodne.
Jedan od važnih trendova u kategoriji čaja je nepregledna mogućnost kombiniranja okusa, što je tržište dobro prihvatilo pa su tako čajni miksevi ostvarili veliki uspjeh na hrvatskom tržištu. Njemačka tradicija prirodnih čajeva koja je preslikana na Hrvatsku pokazala je kako tržište može apsorbirati raznoliku ponudu, što je otkrilo velike prilike za igrače u ovoj kategoriji, kako u maloprodaji, tako i u ugostiteljskom segmentu.
Franck je u 2019. godini ostao jak tržišni lider u kategoriji čaja, iako je nastavio gubiti na vrijednosnom udjelu tijekom godine. Premda kompanija ima reputaciju pionira u kategoriji čaja te konstantno lansira move i premium koncepte, suočava se s izazovima na tržištu jer većina potrošača njihove proizvode doživljava pomalo dosadnima. Bilo je pokušaja da se u Hrvatskoj uspostavi kultura ispijanja čaja kao što to diktiraju svjetski trendovi, ali ti pokušaji nisu našli na veliki odaziv publike. Ipak, novi proizvodi, poput organskog matcha čaja, našli su svoje potrošače, a dobro prolaze i brojni webshopovi koji nude bogat asortiman čajeva.
U zadnjih pet godina najveće investicije realizirala je tvrtka Jan Spider iz Pitomače. U Euromonitoru ističu kako je ova tvrtka pravi primjer uspješne priče u proizvodnji čaja. Započevši kao mala obiteljska tvrtka uspjela je provesti akviziciju Cedevita čajeva od Atlantic grupe koje je stavila pod krov svojeg Naturavita brenda.