Topli napitci – Tržišni trendovi: Šira slika kategorije u 2021. godini

Rast volumena i vrijednosti je prisutan, premda po nižim stopama nego što je to bilo u 2020. godini.

Izvor: Euromonitor International

Prema Euromonitor Internationalu, općenito se očekuje da će topli napitci zabilježiti pozitivan rast količinske i vrijednosne prodaje u kanalu maloprodaje u 2021. godini, iako po nižoj stopi nego prethodne godine. Kako su ograničenja u 2021. godini povezana s COVID-19 ublažena, a ugostiteljski objekti ponovno krenuli s radom, potrošači su provodili manje vremena u zatvorenom prostoru u odnosu na prethodnu godinu, a konzumacija toplih napitaka djelomično se vratila na ugostiteljski kanal. Unatoč tome, tijekom 2021. mnogi su potrošači nastavili raditi i pohađati nastavu od kuće, što se pozitivno odrazilo na maloprodaju kave, čaja i drugih toplih napitaka.

Izvor: Euromonitor International

KLJUČNI TRENDOVI U 2021.
Hrvatski proizvođači kave tijekom 2021. godine bili su angažirani na tome da se snize cijene kave kako bi time potaknuli rast potrošnje. Jedno od glavnih područja na koja su se fokusirali bilo je smanjenje porezne stope na kavu. Zbog toga je u veljači 2021. koordinacija proizvođača i distributera kave Hrvatske udruge poslodavaca organizirala druženje proizvođača kave i Ministarstva financija. Inicijativa je bila usmjerena na smanjenje porezne stope na kavu kako bi se potaknula njezina potrošnja i proizvodnja.

Izvor: Euromonitor International
Izvor: Euromonitor International

U međuvremenu, u čaju je jedan od ključnih trendova sve veća potražnja za čajem koji ima medicinske svrhe. Osobito na početku pandemije u ožujku 2020. potrošači su se okrenuli pijenju čaja kako bi ojačali svoj imunološki sustav i zaštitili se od infekcije koja je u tom trenutku bila velika misterija. U 2021. uočavamo normalizaciju ovog trenda. Ipak, zbog rastuće zdravstvene svijesti hrvatskih potrošača, potražnja za čajem s funkcionalnim svojstvima i dalje je visoka.

Prethodni članakPodravka socijalnim samoposlugama donirala hranu vrijednu 750.000 kuna
Sljedeći članakKampanje Mastercarda i Šibensko-kninske županije u Nizozemskoj i Italiji