25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:15
VijestiZemljaTrgovački sud odgodio odluku o stečaju Peveca

Trgovački sud odgodio odluku o stečaju Peveca

pevec-ftd7O stečaju nad tvrtkom Pevec Zagreb odlučivat će se na bjelovarskom Trgovačkom sudu za 15 dana, potvrdio je Darko Šket, predstečajni upravitelj Peveca Zagreb i stečajni upravitelj Peveca Bjelovar. Razlog odgode nedolazak je na sud bračnog para Pevec zbog neuredne dostave poziva

Stečaj nad Pevecom Zagreb d.o.o. neće se, kako je glasila prvotna informacija, otvoriti ovoga tjedna, već će se o otvaranju stečaja u toj tvrtci na bjelovarskom Trgovačkom sudu odlučivati na novom ročištu za 15 dana, potvrdio je za www.banka.hr Darko Šket, predstečajni upravitelj Peveca Zagreb i stečajni upravitelj Peveca Bjelovar.

Razlog tome je, kako je pojašnjeno, nepojavljivanje na sudu Zdravka i Višnje Pevec, jer je navodno dostava poziva bila neuredna.

No, Šket upozorava da će ovaj pomak od 15 dana bitno usporiti mnoge radnje, uključujući i dogovore s dobavljačima o isporuci robe. Oni, naime, očekuju razgovor o isporuci robe za sve Pevecove centre ili barem za one velike, a ne samo za centre u Bjelovaru i Zadru, otvaranje kojih je najavljeno.

“Većina dobavljača reći će da će ipak pričekati otvaranje stečaja i u Pevecu Zagreb koji je u vlasništvu Peveca Bjelovar”, kaže Šket koji neće moći u roku u kojem je prvotno planirao potpisati nove ugovore s dobavljačima, što je važno pogotovo kad je riječ o sezonskoj robi, poput primjerice vrtnog alata i opreme, koja se treba naručiti sada.

Šket potvrđuje da su prema prvim informacijama, odnosno prema nerevidiranim i nekonsolidiranim knjigovodstvenim podacima, ukupne obveze Peveca Zagreb 1,1 milijardu kuna.

No, tu nisu proknjižene kamate na neplaćene račune dobavljačima, kao ni kamate na neplaćene obveze prema bankama, niti su utvrđeni manjkovi, pa je realno očekivati da će konačni iznos obveza Peveca, nakon što vjerovnici prijave svoja potraživanja biti bitno veći, kao što je to slučaj u većini stečajnih postupaka.

Istodobno, imovina Peveca Zagreb knjigovodstveno iznosi 1,3 milijarde kuna, u što je uračunato i 300 milijuna kuna potraživanja za pozajmice i robu prema Pevecovim povezanim društvima koja su već u stečaju, a ta se potraživanja neće moći naplatiti.

“Kako je knjigovodstvena vrijednost imovine najčešće veća od tržišne, ispada da je imovina manja od milijardu kuna, odnosno ipak je manja od obveza”, napominje Šket.

Obveze Peveca Bjelovar prema prvim informacijama kreću se oko 600 milijuna kuna, dok je imovina knjigovodstveno vrijedna oko 400 milijuna kuna, a ispitno i izvještajno ročište nakon kojeg će se znati pravo stanje stvari sazvano je za 9. ožujka.

U Pevecu Bjelovar provedene su inventure i otkazani ugovori o radu sa 427 zaposlenih, a s njih oko 130 (riječ je tu o zaposlenicima prodajnih centara u Bjelovaru i Zadru, zatim onima u hotelu Picok, te administraciji), već od 1. veljače potpisivat će se novi ugovori.
U Pevecu Zagreb preostalo je 726 zaposlenih, a u ovom trenutku još je prerano govoriti koliko ih može računati na nove ugovore.

Inače, Darko Šket direktor je i u koprivničkoj tvrtki Sloga obuća (tvrtka kći Sloge d.d. u stečaju), a vodi i stečaj križevačke mesne industrije Improm, koji je, kaže, pri kraju. Odnosno, očekuje se treća dražba na kojoj bi se, kako doznajemo, trebalo pojaviti više zainteresiranih kupaca. (Bankamagazin)

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...