IzlogJa TRGOVACTrgovine Sara: Obiteljska atmosfera kvartovske trgovine

Trgovine Sara: Obiteljska atmosfera kvartovske trgovine

OVAVlasnike malih trgovina mješovitom robom očekuje neizvjesna budućnost u kojoj veliki centri dominiraju tržištem. Njihova snaga je u povezanosti sa svojim kupcima, obiteljskoj atmosferi i međusobnom povjerenju

Teško se danas othrvati velikim trgovačkim lancima. Nalaze se na svakih 200-tinjak metara, a ovaj mali međuprostor između velikana pokušavaju uhvatiti vlasnici malih kvartovskih trgovina. Jedan od njih je i Siniša Dobraš, vlasnik dviju trgovina Sara u zagrebačkom kvartu Špansko. Okružen trgovačkim lancima centrima Siniša odolijeva svim problemima i uveseljava svoje kupce još od 1998. godine.

“Svih ovih godina smo na istoj lokaciji – kuhan i pečen, kako se kod nas kaže”, započinje svoju priču vlasnik ovih trgovina. Trgovina Sara je za kupce prava kvartovska trgovina, a za vlasnika pravi obiteljski posao.

“Završio sam višu trgovačku školu, ali prije te 1998. godine radio sam u raznim trgovinama tekstilom. Nakon nekog vremena, čovjek se zaželi imati nešto svoje, a tada je bilo malo lakše nego danas pokrenuti vlastiti posao. Imao sam sreće, našao ovu lokaciju gdje smo i danas i tako je počela moja avantura kao trgovca”, govori Siniša i dodaje: “Na početku smo radili samo supruga, koja još uvijek radi smjene u trgovini, i ja, koji također još uvijek odrađujem smjene”, kroz smijeh govori Siniša.

Nije se puno toga promijenilo od tada, kaže, samo druga rodbina pomaže u trgovini. Prvo su to bile sestričine i mame, a sada mu pomaže kćer i sin. Nešto se ipak promijenilo. Puno je godina prošlo, konkurencije je sve više, a djeca koja su u trgovinu dolazila po slatkiše, sada su odrasli ljudi.

“Najljepši dio ovog posla su naši stalni i vjerni kupci. Kako smo tu godinama, cijela jedna generacija stasala je uz nas i to je stvarno lijepo za gledati”, priča Siniša. Kako je pored trgovine i kafić, često ga kupci zovu na kave, a on na to gleda kao na još jedan način održavanja kontakata s njima. “Moraš na kavu kad te zovu, samo što mene prečesto zovu, pa ako je i žena u smjeni to zna biti nezgodno”, kroz smijeh priča vlasnik. Kaže, često sluša šale iz kafića na svoj račun. Tipa, vidi ga, šef i vlasnik, a udara po smjenama. “Dečki vole šalu i sve je to zezancija, ali kad ja odrađujem smjenu, moja zaposlenica ima slobodan dan”, govori.

trgovineSara-bulletTrenutno u dvije trgovine ima šestero zaposlenih i volio bi se proširiti, ali samo ako uspije dobiti dobru lokaciju. “Plan je proširiti se jer jedino tako možeš napredovati i zarađivati malo više nego sad. Ali opet, kada se pogleda s druge strane, svaka nova trgovina nosi sa sobom dodatne troškove pa treba naći balans između želja i mogućnosti”, kaže Siniša. Drugu Sara trgovinu Siniša je otvorio prije dvije godine u neposrednoj blizini prve. “Ukazala se prilika pa smo uzeli i taj prostor. Najamnina je malo prevelika, iako smo u Španskom, pa ćemo vidjeti kako će se razviti ta situacija”, zaključuje vlasnik.

SVJETLO NA KRAJU TUNELA
“Najveći problem malih trgovaca je što ne postoji zajednička strategija razvoja. Ne postoji nekakav plan koji bi mogao projicirati što će se dogoditi za godinu dvije. S druge strane, veliki trgovački lanci imaju strategije razvoja i širenja i očito je da im strategije pale. A mi mali, plutamo kao grana u rijeci. Malo lijevo, malo desno, bez mogućnosti upravljanja”, sažeo je sve probleme malih trgovaca Siniša i dodao da svijetlo na kraju tunela ipak postoji.

To svijetlo je Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske. U Savezu su Udruga trgovaca “051” Rijeka, Udruga trgovaca Međimurja i Udruga malih trgovaca Zagreb, a svrha saveza je promicanje razvoja male trgovine. “Kada su se ove udruge ujedinile postalo nam je malo lakše. Sada zajedno nastupamo prema dobavljačima, dogovaramo zajednički rabat kod Velproa, pošto smo u sustavu Plus marketa, a Savez nam preko Hrvatske obrtničke komore pruža stručnu pomoć i pravne savjete”, priča Siniša.

Osim Velproa koji je glavni dobavljač, trgovci iz udruge surađuju i s Atlanticom, Ledom, Metroom, Vindijom, Inom, PBZ-om i mnogim drugima. “Kada ste mali i sami nastupate prema velikim tvrtkama nećete ništa postići. Jednostavno ste premali sustav i od vas nemaju neke koristi, dok je preko Saveza priča drugačija i nama je malim trgovcima Savez udruga malih trgovaca od presudnog značenja”, govori Siniša.

I OVASavez je nedavno dogovorio i jeftinije gorivo za članove udruge u suradnji s Inom, zatim su s HEP-om postigli dogovor o povoljnijim cijenama u uvjetima opskrbe električnom energijom, a preko Hrvatske obrtničke komore imaju organiziranu i zajedničku nabavu.

Nedavno je Savez potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s kompanijom Japan Tobacco International. “Kada nastupamo prema velikim tvrtkama preko Saveza dobijemo bolje uvjete, a članarina koju plaćamo je minorna kada pogledamo koliko je velika pomoć koju nam pružaju”, zaključuje vlasnik Sara trgovina.

Zahvaljujući tome što sada i velike kompanije poput Atlantica i Vindije žele surađivati s malim trgovcima, oni su u mogućnosti provoditi i akcije kako bi na mjesečnoj bazi smanjili cijene određenih proizvoda. “Od Vindije imamo akciju svaki mjesec, a ni Atlantic ne zaostaje. Akcije su nam pomogle u poslovanju, a pomogle su i našim kupcima jer svi vole kupiti dobar proizvod na sniženju”, kaže vlasnik.

SNAGA TRGOVINE
sara trgovine-leadVeć dugi niz godina Siniša ne mijenja svoje radnice. “Naše zaposlenice su naša snaga i duša naših dućana. One su zapravo proširena obitelj. Tako mi njih doživljavamo, ali i one nas. Najvažnije od svega je da su i kupci zadovoljni”, kaže Siniša.

Ne samo da su zadovoljni, nego zaposlenice trgovina Sara svoje kupce znaju u dušu. Znaju tko kakav kruh kupuje, koje cigarete puše, a znaju i imena klinaca u cijelom kvartu. “Naravno da im znamo imena kada su svaki dan kod nas i kupuju Rumenka”, kroz smijeh kaže jedna od zaposlenica.

Osim što kupuju u trgovini, ona često posluži kao “ostava”. “Da, nekad smo kao čuvari ključeva koje roditelji ostavljaju djeci koja bezglavo odu u školu, zaborave ključeve koje im mi čuvamo i damo kad se vrate s nastave”, smije se Siniša i dodaje kako je sigurnost i vjera koju ima od svojih kupaca jedna od najvažnijih stavki za uspješan posao. Kupci su mu kaže pomogli i što se tiče samog asortimana trgovine.

“Na početku, kada smo tek otvorili, nismo imali sve artikle kao danas. Ali kupac dođe, pita, traži nešto novo. Mi ih nismo ignorirali, već smo slušali njihove savjete i primjedbe i tako popunjavali trgovinu artiklima. Ako jednom nemaš neki proizvod, pa još jednom, kupac se više neće vratiti, to je činjenica. Još uz sve ove silne trgovačke lance oko nas, to si ne smijemo dopustiti”, govori Siniša.

NUŽNA MODERNIZACIJA
Budućnost malih trgovina u ovom obliku trenutno ne izgleda najbolje. “Mi se moramo modernizirati i uvesti neke nove tehnologije u trgovinu. To se u svijetu već događa, ali i kod nas.

Primjer je naš predsjednik udruge malih trgovaca Zagreb, Mladen Kramar, koji je svoje Jagoda trgovine modernizirao sustavom za promjenu cijena, što mu uvelike olakšava posao, a to je tek početak modernizacije”, govori Siniša i dodaje da je problem novih tehnologija previsoka cijena koju mnogi mali trgovci ne mogu platiti.

trgovine sara-infoIpak, usprkos mnogim problemima koji muče male trgovce, Siniša nema namjeru odustati. “Ovo radim već 20 godina. Navikao sam na cjelodnevni rad i borbu. Jedino što me brine je kako će se trgovina odvijati u budućnosti. Mladi nemaju afinitete za tako nešto i rijetki će danas kao ja prije 20 godina otvoriti trgovinu i upustiti se u avanturu. Ja od ove avanture još nisam odustao i ako se ukaže prilika proširit ću svoje poslovanje”, zaključuje naš razgovor vlasnik Sara trgovina, Siniša Dobraš.

Jozo Knez
jozo@jatrgovac.hr

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...