Trgovinska razmjena Hrvatske i S. Makedonije u pandemiji rasla za 13 posto

Naša robna razmjena u prošloj je godini iznosila 221 milijun eura, što je rast od gotovo 13 posto u odnosu na 2019.

U sklopu službenog posjeta predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Steve Pendarovskog, Republici Hrvatskoj održan je sastanak sjevernomakedonske delegacije s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako Sjeverna Makedonija ima bezrezervnu političku podršku Hrvatske na putu prema europskim integracijama, ali da veći fokus treba staviti na razvoj gospodarskih odnosa. “Znamo da su politički procesi dugotrajni i mukotrpni, ali najvažnija politika je ona gospodarska. Zato se gospodarski odnosi moraju razvijati puno brže. Poduzetnici Hrvatske i Sjeverne Makedonije nemaju vremena čekati da se politika usuglasi, već moraju izvlačiti najbolje iz postojećeg okvira, a tu im HGK stoji na raspolaganju sa svim svojim resursima”, istaknuo je Burilović i naglasio da veliki potencijal za razvoj ekonomskih odnosa vidi u energetici, odnosno obnovljivim izvorima energije.

“Bilateralnu gospodarsku suradnju moramo jačati i u građevini te prometu. Naravno, tu je i turizam čijem bi razvoju pomogla uspostava izravnih letova koji su izravno povezani s najpopularnijim turističkim odredištima”, naglasio je Burilović, dodavši kako državne institucije, a prije svega komore, moraju stvarati poticajan okvir za poduzetnike.

Pendarovski se složio s tezom da politika, odnosno institucije, moraju osigurati stabilan okvir za rad poduzetnika. “Ekonomski rast ne ovisi samo o poduzetnicima, već i o integritetu institucija i vladavini prava koje investitorima jamče da će njihova ulaganja biti zaštićena. Zato nam je gospodarska diplomacija u samom vrhu prioriteta, želimo stvoriti kvalitetan sustav koji će pomoći gospodarstvenicima da rade na razvoju naših trgovinskih odnosa i da debelo nadmašimo trenutne brojke”, poručio je Pendarovski.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić detaljnije se osvrnuo na trgovinske odnose Hrvatske i Sjeverne Makedonije naglasivši kako su pokazali iznimno otpornima na utjecaj panedmije. “Naša robna razmjena u prošloj je godini iznosila 221 milijun eura, što je rast od gotovo 13 posto u odnosu na 2019. Porasli su i uvoz i izvoz, a premda velik udio u razmjeni imaju poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, osobito stoga jer nas veže duga tradicija i prepoznatljiva kvaliteta, struktura se ipak polako mijenja u smjeru izvoza proizvoda visoke dodane vrijednosti. U 2020. najznačajniji hrvatski izvozni proizvod bila su motorna vozila i lijekovi, dok je istovremeno i farmaceutska industrija Sjeverne Makedonije izvezla u Hrvatsku lijekova u vrijednosti 8,5 milijuna eura”, pojasnio je Barbarić.

Danela Arsovska, predsjedateljica ICC-a Makedonija, kazale je da je glavni cilj sastanka raščlaniti sve aspekte koji su važni dobru gospodarsku suradnju. “U tom smislu je važno razmijeniti mišljenja i locirati sektore s najvećim potencijalom za suradnju. Moramo intenzivirati razgovore poduzetnika, pospješiti investicije u industrijsku proizvodnju i surađivati na razvoju turizma jer je tu veliki potencijal u post-korona razdoblju. Naravno, tu si fondovi EU koji otvaraju velike mogućnosti za suradnju i investicije”, smatra Arsovska.

Na sastanku je zaključeno da je cijepljenje populacije najvažnije stavka za što skoriju normalizaciju gospodarskih odnosa. Ulaganja u prometnu infrastrukturu označena su kao ključna za bolju razmjenu roba i razvoj turizma, a poljoprivredni sektor Sjeverne Makedonije istaknut je kao posebno zanimljiva branša hrvatskim investitorima zbog velikih mogućnosti za razvoj. Tamošnji porez na dobit od 10 posto, stopa PDV-a od 18,5 posto i doprinosu na plaću od nešto iznad 40 posto također pridonose zanimljivosti sjevernomakedoskog tržišta stranim investitorima.

Naglašeno je kako su Hrvatska i Sjeverna Makedonija u globalnom smislu mala tržišta te da se stoga moraju fokusirati na međusobnu suradnju i zajedničke nastupe na trećim tržištima.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakEkaterina Egorova glavna direktorica Ikee za jugoistočnu Europu
Sljedeći članakTrgovačke marke – Cijena i porijeklo su važni argumenti