(Foto: Nomad)

Obožavaju gadgete, život organiziraju putem aplikacija, online komunikacija im je sastavni dio života, prate modu, vole izlaske i partijanja, urbanu glazbu…, no za razliku od većine milenijalaca upućene su u tajnu proizvodnje vina. I to ne bilo kakvih, nego onih vrhunskih koja spajaju vinoljupce svih generacija.

Kažu, učile su od najboljih – i to je najveći blagoslov koji možete dobiti nakon završenog Agronomskog fakulteta. Poznati brend, sjajan tim, pozitivna atmosfera, mogućnost napredovanja, posao u struci…, razlozi su zbog kojih poput svojih vršnjaka ne razmišljaju o preseljenju Irsku, Njemačku ili Skandinaviju.

Antonija Čeme

Kada se prije nekoliko godina pridružila timu Feravina, Antonija Čeme nije ni slutila da će njezina karijera napredovati strelovitom brzinom. Danas je glavna enologinja Feravina i vodi računa o više od 800 tisuća litara vina, koliko se godišnje proizvede u podrumu u Feričancima, a najveći izazov joj je Frankovka.

Kuća Frankovke
“Zbog idealne mikroklime u feričanačkom vinogorju frankovka daje najbolje rezultate, a u našem podrumu vina vrhunske kvalitete. Iznimno je promjenjiva, traži kreativnost i veliku posvećenost. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena”, ističe Antonija. A da s ovom sortom u Feravinu itekako znaju, osim brojnih nagrada potvrđuje i činjenica da se njihove Frankovke piju širom Europe, ali i u dalekom Meksiku i na Karibima.

Francesca i Grasecco 100 posto hrvatski proizvod
Lucija Kužir u Feravino je došla prošle godine i to iz Zagreba, no preseljenje u Slavoniju nije joj teško palo. Vrlo brzo se snašla u vinogradima na padinama Krndije u bajkovitom okruženju šuma. Iznimno je zadovoljna ovogodišnjom berbom, koja joj je kao tehnologinji i prva službena.

Lucija Kužir (Foto: Dora Dvoržak)

“Unatoč zahtjevnoj vegetacijskog godini – s mnogo oborina i ekstremno visokim temperaturama te čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena – grožđe je u odličnom stanju pa se očekuju sjajna vina. Prinosi su standardne kvalitete, nešto manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina“, zaključuje Lucija.

Feravino Frankovka

Kaže kako se u berbu ove godine krenulo tjedan dana kasnije s dvije tipične feričanske sorte – frankovkom i graševinom i to za moderne i urbane pjenušce Francescu i Grasecco koji su od vinograda do boce 100 posto hrvatski proizvod.