Grožđe u Istri gotovo savršeno, čeka nas sjajna vinska sezona

agrolaguna vineOvogodišnja kvaliteta grožđa je gotovo savršena, s oduševljenjem govori Miroslav Latal, rukovoditelj vinogradarstva, vinarstva i povrtlarstva u porečkoj Agrolaguni, dok s njim obilazimo vinograde u okolici Kaštelira.

Upravo je u tijeku vrhunac berbe malvazije i merlota, sorti koje su najzastupljenije u vinogradima ovog proizvođača. Stalni zaposlenici i sezonski radnici svakodnevno ulaze u vinograde u sedam sati ujutro, a iz njih izlaze u 16 sati. Valja što prije pobrati grožđe koje je, kako kaže Latal, sada najbolje za preradu – šećeri su optimalni, kao i kiseline, piše Glas Istre.

Agrolagunin podrum u Poreču u pogonu je 24 sata, u tri smjene, grožđe u njega pristiže i noću, kada se bere kombajnom. Grožđe se prerađuje u najkraćem mogućem roku, a enolozi i podrumari zatim brinu da od kvalitetnih grozdova stvore najbolja vina. A ona bi iz ove berbe mogla biti zaista za pamćenje.

“Uvjeren sam da će se o ovogodišnjoj berbi još dugo pričati, sigurno je jedna od najboljih u posljednjem desetljeću”, kaže Latal. Prednost je i to što nisu imali velikih problema s bolestima loze.

“Nisu bili povoljni uvjeti za razvoj najvažnijih bolesti vinove loze – pepelnice i plamenjače, ali opet je trebalo biti oprezan i vršiti zaštitu”, ističe. Sve se poklopilo, od idealnih uvjeta u vrijeme cvatnje koncem svibnja i početkom lipnja, preko suhog i vrućeg ljeta, do sadašnjeg perioda hladnih noći i toplih dana.

“Vegetacijska masa vinove loze i njezin urod su u ravnoteži. Uz ovakve vremenske uvjete, stvoreni su preduvjeti za postizanje optimalne zrelosti većine sorata. Zato se maksimalno trudimo da uberemo što više grožđa u najboljem trenutku zrelosti.”, kaže Latal. Ističe da je za ovakvu berbu sigurno zaslužna i lanjska godina, kada se u zemlji nakupilo dosta vlage koja je pomogla trsovima ovo ljeto.

“Količine sladora u moštu kreću se oko 18-19° Baboa u malvaziji, 19° Baboa u merlotu. Za većinu vina koja proizvodimo to su optimalne vrijednosti. Inače, odluke o terminima berbe pojedinih sorti i položaja donosimo na osnovu analiza šećera, ukupnih kiselina, pH, jabučne kiseline, ali i još važnije, vizualnog dojma vinograda i okusa grožđa”, napominje.

Zanimljivo je, međutim, da su još početkom rujna stručnjaci u Agrolaguni bili pomalo iznenađeni nižim razinama sladora, nego što bi se očekivalo od vrlo tople godine i uranjene vegetacije. No, ubrzo se sve promijenilo – nakon malo kiše, iza koje je došao period toplih dana i hladnih noći šećeri su odjednom skočili sa 16 na 19. “Stvarno se radi o nevjerojatnom skoku u kratkom vremenskom periodu”, priznaje Latal.

Ali očito se u svakom pogledu radi o neobičnoj godini, potpuno različitoj od lanjske, kada je ljeto bilo izrazito kišovito, a nije bilo ni izraženijih toplinskih valova. Potvrđuje to i Latal. Naime, prošle su se godine kvalitetniji grozdovi brali na povišenim dijelovima vinograda, a oni u valama bili su slabiji. Ove godine, međutim, u valama se bere bolje grožđe nego na brežuljcima, gdje je tlo pliće. (SEEbiz.eu/Glas Istre)

Prethodni članakPravilnik o doniranju napisan, hrana se više neće bacati
Sljedeći članakZaječarska pivara proslavila 120 godina postojanja