Tvornica duhana Rovinj: Od Istre do Irana

Priča o uspjehu jedne od vodećih Istarskih ali i hrvatskih tvrtki uopće, Tvornici duhana Rovinj, počinje u drugoj polovici 19. stoljeća. Od malog pogona za opskrbu vojnika danas je to tvrtka koja, od nacionalnog i regionalnog predznaka, polako tendira i prema širem europskom i azijskom tržištu

Može li se danas svijet zamisliti bez cigarete? Teško! I premda se u zadnje vrijeme vodi pravi križarski rat protiv duhanskog dima, sigurno je da će proći još dugo vremena dok duhan postane stvar povijesnih knjiga.

Uživanje duhana postalo je univerzalni svjetski fenomen. Cigareta, ili neki drugi oblik potrošnje duhana, može se naći u svakom kutku našeg planeta, a u duhanskom dimu uživaju ljudi bez obzira na rasnu, spolnu, ili vjersku pripadnost, na zanimanje i socijalni status. A kako je sve počelo?

“UKUSNA ROBA”
Počeci upotrebe duhana kao sredstva za uživanje gube se u prošlosti, a pisana povijest duhana i pušenja počinje već nakon Kolumbova otkrića Amerike. Neki od Kolumbovih pratilaca zabilježili su tu naviku kod urođenika, a uskoro je duhan prenesen u Europu i za samo nekoliko desetljeća duhan i navika pušenja raširili su se po cijelom svijetu usprkos brojnim ograničenjima i zabranama.

Sama riječ cigareta španjolskog je porijekla i znači mala cigara, a riječ cigara izvedena je od riječi ciq, što na jeziku plemena Maya znači “sagorljivo”. Korijen te riječi ci ili cii znači ugodna, mirišljiva ukusna roba. Maye su bili prvi narod za koji se zna da je pušio cigare.

U naše krajeve cigareta je došla preko Austrije i Italije. Zanimljivo je da se u Dalmaciji cigarete dosta dugo nazivalo španjulet, što je veoma često upotrebljavao poznati splitski novinar i kroničar Miljenko Smoje. Taj izraz došao je iz Italije gdje su prve cigarete uvezene iz Španjolske pa su po tome nazvane spagnolette.

CIGARETE U HRVATSKOJ
TDR (Tvornica duhana Rovinj) danas je najveći proizvođač cigareta u regiji jugoistočne Europe i jedini domaći proizvođač u Hrvatskoj. Utemeljena davne 1872. godine kao pogon za opskrbu časnika austro-ugarske vojske cigarama, Tvornica duhana Rovinj razvila se u uglednog proizvođača cigareta.

Do kraja Prvoga svjetskoga rata Tvornica je poslovala u sastavu austrijskog duhanskog monopola, a između dva svjetska rata bila je dio talijanskog duhanskoga monopola.

Nakon Drugoga svjetskoga rata, za razvoj rovinjske tvornice osobito je značajna 1952. godina. Tada je Tvornica prvi put opremljena potpuno novim strojevima što je rezultiralo širenjem proizvodnog asortimana i modernizacijom distributivne mreže.

Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća poslovanje ove tvrtke vezuje se uz vrlo popularnu cigaretu Primorku, a važniji tržišni iskorak tvrtka je doživjela uspostavom poslovne suradnje s tvrtkom Austria Tabakwerke AG.

Suradnja s austrijskim partnerom omogućila je rovinjskim duhanskim stručnjacima brže ovladavanje suvremenom tehnologijom i marketingom što je imalo pozitivni učinak na kasnije poslovne rezultate.

MODERNO DOBA
tdr-kanfanar-tvornica-002Važno razdoblje u daljnjem razvitku bile su osamdesete godine kada nastaje Ronhill, daleko najpoznatiji brend TDR-a. Tvornica je ušla u eru kompjutorizacije, a središte poslovne strategije postale su potrebe potrošača. U devedesetima, dijelom zahvaljujući i preuzimanju Tvornice duhana Zagreb (TDZ), Tvornica duhana Rovinj postaje vodeća hrvatska duhanska tvrtka i na toj poziciji ostaje sve do danas.

U siječnju 2001. uprava TDR-a donijela je odluku o osnivanju vlastite turističke tvrtke Adria Resorts d.o.o. čija će djelatnost biti ulaganje u atraktivne lokacije na području Istre i diljem jadranske obale.

U prosincu 2003. osnovana je Adris grupa, kao krovna korporacija unutar koje TDR postaje duhanska divizija i u svoj sastav uključuje i tvrtke Hrvatski duhani i Istragrafika.

U svibnju 2007. TDR je otvorio nove proizvodne pogone u mjestu Kanfanar, nedaleko Rovinja. Preseljenjem proizvodnje iz zagrebačkog i rovinjskog pogona u novu tvornicu u Kanfanaru, počela je nova faza razvoja TDR-a. Projekt izgradnje i preseljenja u Kanfanar bio je vrijedan 123 milijuna eura.

U Rovinju je ostala uprava kompanije, a prostori stare tvornice danas se koriste za razne skupove i festivale, uključujući i Weekend Media Festival.

Proizvodni kapacitet nove tvornice je 20 milijardi cigareta, no po potrebi moguće je proizvesti i 35 milijardi cigareta na godinu. U tehnološkom smislu tvornica predstavlja posljednju riječ tehnologije, s primjerice dvostrukim linijskim unosom, automatiziranom pohranom rezanog duhana i integriranim informacijskim sustavom.

SUSTAV I POSLOVANJE
U sustavu TDR-a danas posluju tvrtke Istragrafika d.d., Hrvatski duhani d.d., Adista d.o.o., TDR d.o.o. Blažuj, Rovita d.o.o. Tuzla, TDR Rovita d.o.o. Ljubljana, TDR d.o.o. Beograd, TDR d.o.o.e.l. Skopje, TDR sh.p.k. Priština, TDR d.o.o. Podgorica, Rovita Bugarska d.o.o., TDR Germany GmbH Hamburg i TDR Parsian Company.

tdr-kanfanar-tvornica-003Uvjerljivu lidersku poziciju TDR ima u Hrvatskoj s oko 72 posto tržišnog udjela te u BiH s oko 30 posto. Tržišni udio u Crnoj Gori je 9 posto, na Kosovu i u Srbiji 8 posto, Makedoniji 7 posto, dok u Sloveniji TDR zauzima 4 posto tržišta.

Uz rast na domaćem tržištu, TDR unapređuje i svoju međunarodnu prodaju. Osim u regiji, TDR svoje proizvode izvozi u Njemačku, Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju i Iran.

Upravo u Iranu u tijeku je gradnja tvornice koja bi s radom trebala početi do kraja ove godine do kada je planiran i ulazak na još jedno tržište – ono u Bugarskoj.

Svaki četvrti pušač u regiji potrošač je TDR-ovih proizvoda, a Ronhill je najprodavaniji cigaretni brend u jugoistočnoj Europi. Udjel izvoza u ukupnoj prodaji stalno raste, a tijekom 2011. godine plasman na strana tržišta premašio je 60 posto ukupne proizvodnje što ovu tvrtku čini jednim od vodećih hrvatskih izvoznika.

TDR je u prošloj godini ostvario ukupne prihode u iznosu od 1,7 milijardi kuna pri čemu je neto dobit dosegla 299 milijuna kuna.

TRŽIŠNE MARKE
TDR godinama razvija lepezastu strukturu svog brend portfelja, sukladno filozofiji poslovanja najvećih svjetskih proizvođača duhanskih proizvoda. Lansiranju svakog proizvoda prethodi studiozna analiza želja i potreba potrošača određenog segmenta, što rezultira zauzimanjem istaknutih tržišnih pozicija.

Potrošačima se u petnaestak zemalja nudi 10 brendova i 33 proizvoda. Gotovo svi su prisutni na hrvatskom tržištu. Međunarodne TDR-ove marke su Ronhill, Walter Wolf, MC i Respect.

Uz glavne tržište marke tu su i ostale zaštićene tržišne marke koje su dio TDR-ovog proizvodnog asortimana, kao što su Largo, York, Kolumbo, Filter 160 i Benston.