IBMTvrtka IBM (NYSE: IBM) danas je objavila da je uložila 200 milijuna američkih dolara u novi Svjetski centar za razvoj tehnologija Interneta stvari i umjetne inteligencije Watson.

Centar se nalazi u njemačkom gradu München bavit će se razvojem rješenja za Internet stvari, alata za sigurnosnu zaštitu i primjenom Blockchain tehnologija, u aplikacijama za razne klijente. Riječ je o rješenjima koja će primjenom umjetne inteligencije Watson dolaziti do korisnih uvida na temelju podataka iz milijardi senzora spojenih na Internet stvari, ugrađenih u strojeve, automobile, autonomne letjelice (dronove), raznu opremu, kuglične ležajeve i medicinske aparate u bolnicama.

Ulaganje u Europi dio je IBM-ovih globalnih ulaganja od ukupno tri milijarde američkih dolara kojima tvrtka želi ostvariti što više praktičnih, poslovnih primjena Watson kognitivnog računala i tehnologija Interneta stvari. IBM je iz tog iznosa izdvojio više od 200 milijuna dolara za gradnju Watson Centra za razvoj tehnologija Interneta stvari i umjetne inteligencije u Münchenu.

Ulaganje, jedno od najvećih koje je IBM izveo do sada u Europi, odgovor je na sve veću potražnju korisnika – tvrtki koje traže nove načine preobrazbe svakodnevnog poslovanja kombiniranjem tehnologija Interneta stvari i umjetne inteligencije. IBM danas ima više od 6000 klijenata – tvrtki koji se koriste Watson rješenjima za Internet stvari. Prije samo osam mjeseci tih klijenata je bilo 4000.

Watson centar za razvoj tehnologija Interneta stvari utemeljenih na umjetnoj inteligenciji bit će i mjesto na kojem će se organizirati i prvi industrijski ko-laboratoriji u kojima će klijenti i partneri, zajedno s tisuću IBM-ovih znanstvenika, inženjera, programera i poslovnih stručnjaka, osmišljavati inovacije koje će se primjenjivati u automobilskoj industriji, elektronici, zdravstvu, osiguranjima i raznim proizvodnim pogonima.

Zajedno, suočit će se s najvećim izazovima u svojim industrijama: primjenjivat će nove koncepte i tehnologije i na njima graditi nova rješenja za Internet stvari. Osmišljavat će sasvim nove poslovne modele, rješenja i usluge i pomicati granice mogućega u području Interneta stvari.

“IBM ulaže iznimne napore kako bi tvrtkama diljem svijeta omogućio pristup do svih dobrobiti koje nam pruža sadašnje doba nevjerojatne tehnološke preobrazbe i kako bi razvio nove proizvode i usluge koje će promijeniti život ljudi diljem planeta”, izjavila je Harriet Green, glavna direktorica Svjetskog centra IBM Watson za razvoj Interneta stvari te nadodala: “Njemačka je predvodnik u inicijativama kojima se ostvaruje četvrta industrijska revolucija. Zato smo klijente i partnere pozvali u München i dali im pristup do naših najnovijih tehnologija i najdarovitijih ljudi. Zajedno, oni će ostvariti sva obećanja Interneta stvari i potaknuti novi val inovacija.”