benetton-srbija-niteks-largeOd 89 radnika, njih 85 nije prošlo testiranje talijanske kompanije. Sindikati tvrde da su rezultati poražavajući jer Benetton želi mlađu radnu snagu

U Benettonu Srbija u Nišu ostat će četiri od ukupno 627 radnika, koliko ih je radilo u Nitexu prije nego što je tvornicu kupila talijanska kompanija, javlja B92. Ovakva odluka donesena je nakon testiranja 89 radnika Nitexa, koji su se opredijelili za ostanak u tvornici.

Benetton ne želi zapošljavati nove radnike dok ne završi izgradnju i obnovu tvornice, pa se zapošljavanje većeg broja radnika može očekivati tek u 2013. i 2014. godini, rekao je Zoran Tošić, bivši čelnik Samostalnog sindikata Nitexa i aktualni predsjednik Upravnog odbora jedinog neprodanog dijela Nitexa.

Tvrdi da je broj radnika koji su zadovoljili testiranje tako mali jer Benetton želi mlađu radnu snagu, a trenutno je većina radnika starija od 40, odnosno 50 godina.

Nakon što je Benetton Srbija u svibnju prošle godine kupio imovinu Nitexa, za odlazak uz socijalni program koji financira srbijanska država izjasnilo se 538 radnika.

Među njima 351 radnik opredijelio se za otpremninu od 300 eura po godini staža, 104 je izabralo deset prosječnih plaća, a 83 otišlo je na zavod za zapošljavanje jer im je do mirovine ostalo manje od dvije godine.

Za 89 radnika, koji su željeli nastaviti raditi, Benetton je u srpnju organizirao testiranje. Ovih dana će i njih 85, koji nisu prošli testove, napustiti tvornicu uz državnu otpremninu od 300 eura po godini staža. (Bankamagazin)