U e-savjetovanju milijun eura vrijedan program pomoći malim mljekarama

Sredstva su osigurana u državnom proračunu, a programom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost malih mljekara i očuvati razinu otkupa i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je u postupak e-savjetovanja upućen prijedlog Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka, vrijedan milijun eura.

Sredstva su osigurana u državnom proračunu, a programom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost malih mljekara i očuvati razinu otkupa i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a time i proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima.

Riječ je o programu koji je definiran u okviru 1,7 milijardi eura vrijednog Vladinog paketa pomoći u kojem su za mjere pomoći poljoprivredi, ribarstvu i drvnoj industriji osigurana sredstva vrijedna 45,7 milijuna eura, navode iz Ministarstva.

Napominju i da u Hrvatskoj trenutno posluje 29 malih mljekara, koje na godišnjoj razini prerade oko 32 milijuna kilograma mlijeka, a surađuju s više od 780 malih proizvođača mlijeka.

Poslovanje s velikim brojem proizvođača koji proizvode manje količine mlijeka čini proces sabiranja mlijeka organizacijski i tehnički zahtjevnim, ističu iz Ministarstva.

Cilj programa je, kako su naveli, pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni s problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja te uzrokuju značajno povećanje troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu.

Prihvatljivi troškovi za ostvarivanje potpore u okviru programa su nastali uslijed neplaniranog povećanja troškova sabiranja mlijeka uslijed rasta cijena energenata tijekom 2022. godine.

Iz Ministarstva su istaknuli da su se na poslovanje malih mljekara vrlo negativno tržišni poremećaji uzrokovani mjerama suzbijana pandemije covid-19, te je i u 2021. proveden prvi program potpore malim mljekarama kojima je isplaćena potpora u iznosu od pola milijuna eura, čime se održala stabilnost sustava sabiranja i otkupa od malih proizvođača mlijeka.

Ukupan iznos aktualnog programa potpore malim mljekarama od milijun eura proporcionalno će se rasporediti prihvatljivim korisnicima čiji su podaci o broju isporučitelja i sabranom mlijeku evidentirani u bazi podataka Jedinstvenog registra domaćih životinja u Aplikaciji za vođenje podataka o proizvodnji mlijeka u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDalmatinski pršut Smjeli šampion 9. Dana hrvatskog pršuta u Rijeci
Sljedeći članakDr. Oetker proizvodi s manje šećera