Orbico OPG Novosel otvorenje 011Tvrtka Orbico, u vlasništvu Branka Roglića, uložila je više od osam milijuna kuna u pogon za proizvodnju kulena i drugih suhomesnatih proizvoda koji je danas svečano otvoren u selu Gat u blizini Belišća u prisustvu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Riječ je o partnerskoj suradnji Branka Roglića i nagrađivanog kulenara Slađana Novosela na čijem je imanju proizvodni pogon i smješten. U sklopu projekta osiguran je zaokruženi proces proizvodnje od polja do stola jer OPG Novosel proizvodi vlastitu stočnu hranu na 53 hektara zemlje koja se koristi za prehranu svinja na njihovim farmama.

Prema riječima Slađana Novosela, u proizvodnom programu nalaze se tradicionalne slavonske delicije kao što su kulen, kobasice, čvarci, kulenova seka, šunka i slanina. Zasad je planirana proizvodnja od oko 5 tona gotovih proizvoda na godišnjoj razini, što se, kaže Novosel, može i znatno povećati ako potražnja naraste.

Distribucija proizvoda obavljat će se preko mreže Orbica, najveće distributivne tvrtke u Europi. Zasad je u prvom mahu planiran plasman proizvoda na tržište u Dalmaciji s ciljem obogaćivanja turističke ponude.

“Na taj način želimo da brend ‘Kulen – Novosel’ postane prepoznatljiv kako domaćim, tako još i više stranim turistima, a nakon brendiranja uvjereni smo kako će ovi proizvodi pronaći svoje mjesto i na stranim tržištima”, izjavio je Branko Roglić.