cigarete-midi3Većina cigareta u Hrvatsku dolazi iz BiH i Srbije švercom ili prekograničnom kupnjom, a proračun je ostao tanji za 400 milijuna kuna

Cigarete će drastično poskupjeti u iduće dvije godine, a sve zbog trošarina na duhanske proizvode koje će skočiti 80 posto, odnosno s 50 na 90 eura na 1000 cigareta, piše Vecernji.hr.

Danas se na kutiju cigareta plati u prosjeku 1 euro trošarine pa bi gruba računica značila da će se 2018. morati platiti 1,8 eura po kutiji. Trošarine se izračunavaju po kompliciranoj metodi, ali sigurno je da će cigarete biti mnogo skuplje.

Poskupljenje se neće dogoditi preko noći, jer za prilagodbu direktivi EU imamo vremena do 2018., ali će najveći šok nastupiti 2014., dokad se mora realizirati rast trošarina od 54 posto. Teško je procijeniti koliko će cigarete stajati jer će to ovisiti o metodi obračuna trošarine, maržama proizvođača i cijeni proizvodnje, ali sigurno je da će ponovno doći do rasta prodaje u sivoj zoni. Lani je udio cigareta na koje nisu plaćene trošarine Ministarstvu financija u Hrvatskoj iznosio 13,2 posto.

Slučaj Slavonski Brod
Većina cigareta na domaće tržište dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije putem organiziranog šverca ili prekogranične kupnje. Istraživanje koje je naručio Phillip Morris pokazalo je da 47,6 posto cigareta prodanih u Slavonskom Brodu 2011. nije imalo markicu Ministarstva financija. To je smanjenje u odnosu na stanje iz 2009., kada je 70 posto svih cigareta bilo ili iz švercerskih kanala ili kupljeno u trgovinama preko granice.

Inače, na legalnom tržištu u Hrvatskoj je prodano 7,3 milijarde cigareta, a u Bosni i Hercegovini, koja ima manje stanovnika, a isti udio pušača, oko 9 milijardi cigareta. Stručnjaci drže da je veći dio te razlike zapravo plasiran u Hrvatsku.

Procjena gubitka 1,2 milijarde kuna

– Očekuje nas povećanje opterećenja za 80 posto i jako je važno da se neizbježna povećanja trošarina rade postupno i oprezno jer iskustvo pokazuje da nagli skok cijene znači razvoj nelegalnog tržišta – upozorio je Branislav Bibić, generalni direktor Phillip Morrisa u Hrvatskoj.

Paralelno tržište znači i manje trošarina. Lani je proračun ostao tanji za 400 milijuna kuna, što je vrlo sličan iznos uštedama o kojima Vlada pregovara sa sindikatima javnih službi. Ako se tome pridoda očekivanje da će crno tržište narasti više od 20 posto, a da će trošarine narasti za polovicu do 2014., proračun bi samo na ilegalnim cigaretama mogao izgubiti više od 1,2 milijarde kuna.

Lani je naplaćeno 3,5 milijardi kuna trošarina na duhanske proizvode te oko milijardu kuna PDV-a. U cijeni kutije cigareta, PDV i trošarine zauzimaju oko 60 posto. Do svibnja su ubrane 1,3 milijarde kuna trošarina na cigarete, što je rast za gotovo 150 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje u 2011.

Šverc raste u novim članicama EU
Procvat crnog tržišta zabilježen je u svim novim članicama Europske unije. Rumunjska je 2005. podigla trošarine sa 50 na 74 eura na 1000 cigareta i suočila se s brojkom od 36,2 posto prometa ostvarenog na crnom tržištu. Slovenija je uvela postupno povećanje trošarina dva puta godišnje i na njihovom tržištu nije zabilježen drastičan rast paralelnog tržišta.

Europska unija najveća je meta šverca cigareta, a izračun KPMG-a pokazuje da članice izgube oko 11,3 milijarde eura na utajenim cigaretama svake godine. Lani je u švercu prodano 65,3 milijarde cigareta, što čini 10 posto ukupnog tržišta. (Vecernji.hr)