Krajnji cilj svakog trgovca jest da njegov proizvod završi u potrošačevoj košarici, no prava se bitka vodi oko toga kako taj proizvod učiniti privlačnim u percepciji i očima kupca

I dok suvremeni stil života odiše kompleksnošću u svim svojim porama stvarajući sve veće i sve brojnije potrebe, tako se i tvrtke u različitim branšama pokušavaju tomu prilagoditi tražeći odgovor na pitanje svih pitanja potrošačkog društva: Kako odgovoriti na zahtjeve kupca?

Oni koji se nalaze na prvoj crti tržišta komunicirajući izravno s kupcima u svakodnevnom poslovanju imaju i najveći izazov pa su zbog toga prinuđeni konstantno inovirati, pomicati granice, stvarati uvijek nove ponude te iznalaziti nove načine kako zadržati postojeće i privući nove potrošače.

U tom smislu najbolji su primjer drogerije koje kao katedrale modernog životnog stila diktiraju trendove i cjelokupnim tržišnim nastupom postavljaju cilj koji se ogleda u stjecanju i zadržavanju povjerenja svojih kupaca.

Osim drugih tehnika koje se u ostvarivanju tih ciljeva koriste i koje su svakako najvidljivije, jedan segment u kojem su drogerije daleko odmakle i koji se često zna previdjeti jest upravo razvijena vizualna komunikacija.

Gotovo sve druge prodajne tehnike, cjenovne akcije, programi lojalnosti i druge aktivnosti svoju bazu imaju u atraktivnom i pozivajućem izgledu interijera i eksterijera prodavaonice. Životne boje, mnogo svjetla, veliki broj atraktivno dizajniranih proizvoda na policama, educirano osoblje i općenita percepcija o kvaliteti asortimana i usluge stvaraju prvi poziv kupcu da uđe u drogeriju i kupi određeni proizvod.

Pritom sve navedene značajke u mnogo će primjera učiniti razliku u kupčevoj odluci o mjestu kupnje jer će on radije ući tamo gdje se osjeća ugodnije čak i ako taj isti proizvod može nabaviti i u svojoj lokalnoj trgovini mješovitom robom.

Drogerije su, može se reći, na stanovit način pioniri vizualne komunikacije kojoj se poklanja velika pažnja te se s jednako toliko pozornosti prilazi i osmišljavanju slogana i drugih vidova marketinške komunikacije. Prvo smo vidjeli, onda smo shvatili.

To je koncepcija po kojoj se stvaraju svi sudovi u životu, a vizualni dio je izuzetno važan jer predstavlja polazište svakog inicijalnog stava, no donosi i izazov jer se jednom visoko postavljeni standardi moraju beskompromisno i trajno održavati.

BIPA
Naziv drogerije Bipa dolazi iz srži njene poslovne filozofije koja je sadržana u originalnom nazivu tvrtke – “Billig parfümerie”, što u prijevodu znači povoljna parfumerija. Već samim nazivom kupcima se željela prenijeti poruka kako u Bipi mogu pronaći sve proizvode, a prvenstveno one iz asortimana ljepote i njege po povoljnim cijenama svaki dan. Logotip Bipe preuzet je iz knjige grafičkih standarda Bipe Austrija, tako da je on ostao nepromijenjen.
Kada su početkom 2011. godine počeli surađivati s kreativnom agencijom “I to nije sve!”, s kojom je  postavljena strategija predstavljanja Bipe ciljanim kupcima, logotipu je dodana riječ “tvoja” koja simbolizira i asocira na kraj pisma stvarajući svojevrsno osobno obraćanje. Upravo to komunikaciju s kupcima čini još osobnijom, ističu iz tvrtke.
O
d početka ove godine Bipa koristi novi slogan “Uljepšaj si dan”, čime žele zaokružiti cijelu priču o svojoj novoj brend strategiji, obećanju koje žele dati svojim kupcima, o njihovim manirima i svjetonazoru. “Da, zaista želimo uljepšati našim kupcima dan i želimo i da oni shvate kako je Bipa doista mjesto gdje si mogu dan učiniti ljepšim”, kažu iz ove drogerije.

U očima kupca

dm
dm je u Njemačku donio novi koncept posluživanja kupaca još prije 40 godina. Do tada je prodavač kupcima donosio ono što su željeli kupiti, no dm je svojim kupcima želio omogućiti više te je uveo koncept samoposluživanja. Upravo otud potječe i naziv “markt” koji, uz tržnicu, označava i prodavaonice određene veličine s mogućnošću samoposluživanja.
Današnji logotip dm-a predstavljen je 2000. godine, a osmišljen je temeljem raznih kreativnih prijedloga kupaca i stručnog vodstva povjesničara umjetnosti. Iz dm-a kažu kako njihov logotip svojim bojama i izgledom prikazuje kretanje marke dm koja simbolično surfa na valu. Logo također prati i arhitektonsko rješenje unutrašnjosti prodavaonica i njihova vanjskog izgleda. Boje logotipa, pak, temelje se na Goetheovom učenju boja. Nastavno na to, iz dm-a pojašnjavaju kako interakcija svjetla i tame, suživot suprotnosti koji rezultira cijelim spektrom živopisnih boja najbolje ilustriraju njihovo uvjerenje da različitost obogaćuje živote i poslovanje te kako se samo prihvaćanjem svih posebnosti može postići sklad.
Slogan dm-a: “Tu sam čovjek, tu kupujem” oslanja se na citat J. W. Goethea iz njegova djela Faust (“Tu sam čovjek, tu čovjek smijem biti”), čime su željeli pokazati da u dm-u svakom čovjeku pristupaju individualno, uvažavajući njegove posebnosti i želje te da je upravo on u središtu poslovanja, bilo da se radi o kupcu, djelatniku, dobavljaču, partneru ili zajednici.

U očima kupca

KOZMO
Tvrtka Kozmo osnovana je 2005., a iste godine otvorena je i prva drogerija te je dizajniran i karakteristični logotip koji se nije mijenjao od tada. Logotip Kozma sastoji se od dvije žarke boje “reflex blue” i “rhodamine red” koje, kako kažu u tvrtki, na dobar način označavaju drogeriju i trendi mjesto za kupovinu. Navedene se boje koriste i kod samog označavanja unutar prodavaonica. Početni slogan tvrtke “Ljepota koju živite” je 2010. godine promijenjen u “Gdje je sve po mom” te je aktualan i danas. Sloganom su htjeli okarakterizirati Kozmo kao mjesto u kojem kupci mogu pronaći sve za svakodnevnu njegu, za brigu o obitelji i za kućanstvo.
Iz tvrtke navode kako naglasak stavljaju na uslugu, cijenu i ponudu te kako pritom žele postići da kupci prepoznaju njihovu drogeriju kao ugodnu i dostupnu za kupnju.
U skladu s tim ističu i svoju misiju: “Olakšati ljudima život na svakom koraku prepoznavanjem njihovih želja i potreba te pružanjem najbolje usluge i vrijednosti za novac.”

U očima kupca