U pripremi poseban trgovinski protokol između Hrvatske i BiH

Hrvatska i Bosna i Hercegovina uskoro će početi pregovore o posebnom trgovinskom protokolu kojim bi se ublažile posljedice ulaska Hrvatske u Europsku uniju i ujedno njezina izlaska iz regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine BiH.

hrvatska-granicni-prijelaz-largePomoćnik ministra Dragiša Mekić izjavio je u utorak banjalučkim “Nezavisnim novinama” kako se trenutačno intenzivno radi na prikupljanju dokumentacije i pripremama za potpisivanje takvog protokola.

Mekić tvrdi kako je pregovore o protokolu potaknula hrvatska strana jer će ulaskom u EU nastupiti novi režim trgovine koji bi pri uvozu u BiH značio i plaćanje carinskih pristojbi na neke prehrambene proizvode.

Prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između EU i BiH, ta bi zemlja od 1. siječnja 2013. godine trebala ukinuti plaćanje carinskih pristojbi za najveći dio proizvoda koji dolaze iz zemalja-članica Unije. U cilju zaštite domaće proizvodnje BiH, međutim, dobila je mogućnost zadržati carine za prehrambene proizvode poput mlijeka i mliječnih te životinjskih prerađevina.

“Ukinut ćemo većinu carina, no dok ne postanemo punopravna članica EU ostat će carine na određene proizvode mliječnog i animalnog podrijetla. U toj skupini proizvoda za koje će ostati carina dobar dio stiže iz Hrvatske”, pojasnio je Mekić ustvrdivši kako je stoga Hrvatska “u panici”.

Hrvatska u BiH na godišnjoj razini trenutačno izvozi prehrambene proizvode u vrijednosti od oko 1,3 milijarde konvertibilnih maraka (više od 750 milijuna eura). (H)

Prethodni članakDukat: Prosvjedi izazvali velike poremećaje u poslovanju
Sljedeći članakPredstavljena IdejaX: Drugo izdanje festivala oglašavanja