U prvom tromjesečju prosječan realan godišnji rast trgovine na malo 2%

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja, što se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti, predviđaju analitičari RBA

Prema podacima koje je danas objavio DZS, uz mjesečni rast za 2%, realan promet u trgovini na malo tijekom ožujka nastavio je bilježiti, i četrnaesti mjesec za redom, pozitivne godišnje promjene. Realna stopa rasta ubrzala je na 3,6% (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji ožujak, objavili su analitičari Raiffeisen banke

“U odnosu na veljaču realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 5,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,9%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 2,7%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,1%”, navode analitičari.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je i prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 12% odnosno 14,6% u odnosu na ožujak 2021.

Godišnji porast prometa ostvarilo je devet od ukupno jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 37,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,6%, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 5,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9%.

Neizvjesnost i visoki inflatorni pritisci već utječu na pojedine visokofrekventne pokazatelje poput prometa u trgovini na malo čija je prosječna realna stopa rasta u prvom tromjesečju usporila na 2% (kalendarski prilagođeni podaci).

“Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja, što se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. Uz to ostajemo pozitivni spram ovogodišnje turističke sezone budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih, očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno djelovati na očuvanje raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja”, zaključuju analitičari RBA.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakProteinski proizvodi – Za zdrave i obnovljene mišiće, ali i kosti te dobar imunitet
Sljedeći članakSenf, kečap, majoneza – Kupovne navike: Iako kombiniramo nema nam do majoneze