U savjetovanju poziv za dodjelu 610 mln kn za logističko-distributivne centre

Prihvatljive aktivnosti koje će se moći financirati u okviru poziva su, među ostalim, opremanje i građenje objekata za skladištenje i/ili dugoročno čuvanje voća i povrća s prostorom za prijem, čišćenje, sušenje, sortiranje, kalibriranje i pakiranje

Ministarstvo poljoprivrede u javnu raspravu uputilo je poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganja u izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće, pri čemu je na raspolaganju 610 milijuna kuna, osiguranih u sklopu NPOO-a.

Kako je navedeno u priopćenju, prihvatljive aktivnosti koje će se moći financirati u okviru poziva su opremanje i građenje objekata za skladištenje i/ili dugoročno čuvanje voća i povrća s prostorom za prijem, čišćenje, sušenje, sortiranje, kalibriranje i pakiranje, zatim ulaganja u primarnu preradu voća i povrća, prostore za opremu, ugradnju obnovljivih izvora energije i rashladnih sustava, kao i brojna druga ulaganja.

Logističko-distributivni centri će se moći realizirati kao projekt proizvođačke organizacije i partnera u najvišem iznosu potpore 15 milijuna eura te kao projekt jedinice regionalne samouprave (JRS) ili trgovačkog društva osnovanog i u vlasništvu JRS u najvišem iznosu bespovratnih sredstava 10 milijuna eura, pri čemu udio sufinanciranja po projektu iznosi do 70 posto prihvatljivih troškova, istaknuli su iz Ministarstva.

Cilj reforme uspostave mreže logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) je organizirati i povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava kroz organizacije proizvođača radi poticanja udruživanja, suradnje te razmjene iskustava i znanja. Reforma je usmjerena na poboljšanje položaja poljoprivrednika u sektoru voća i povrća te treba doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću, navedeno je u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNovi brend Tommy privatne robne marke
Sljedeći članakZasijana ozima pšenica u Ukrajini u dobrom stanju