Trgovine, kiosci i štandovi u turističkim mjestima u Sjevernoj Makedoniji moći će raditi nedjeljom i praznicima, odlučila je Skupština donošenjem izmjena Zakona o trgovini. Tako će, osim veletrgovaca i trgovaca na malo, nedjeljom i praznicima raditi i cvjećarnice, prenosi portal Indikator.ba.

Početkom godine Vlada je usvojila zakone o trgovini i radnim odnosima, gdje je nedjelja za 90% aktivnosti postala neradni dan. Za radnike koji rade nedjeljom propisana je dvostruka plaća.

Na zahtjev komora podneseni su amandmani koji su do sada samo djelomično prihvaćeni jer djelatnosti koje su atraktivne turistima i dalje ostaju zatvorene.

Usvojenim zakonom nisu obuhvaćeni obrtnici za koje treba donijeti Zakon o radnim odnosima.

“Obrtnička komora je predložila Nacrt zakona o radnim odnosima, gdje je precizirano da će samozaposleni moći raditi nedjeljom i tako bi se riješila muka na koju upozoravamo već šest mjeseci. Skupština je usvojila samo izmjene i dopune Zakona o trgovini kojim je propisano da samostalni poduzetnici i DOO i DOOEL mogu raditi nedjeljom”, rekla je Aneta Andonovska, predsjednica Obrtničke komore.

Skrojeno zakonsko rješenje kontradiktorno je i nelogično, komentiraju stručnjaci iz sektora turizma.

Pitaju se što se podrazumijeva pod turističkim mjestom? Samo su Ohrid, Struga i Dojran turistička mjesta, kako piše u zakonu. A zašto to nisu Skoplje, koji je drugi najposjećeniji grad, ili Mavrovo ili Bitola, odnosno svaki grad koji ima neke znamenitosti. Žele da se zakon razjasni, uz konzultacije s komorama i poslovnom zajednicom.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!