U Slatini održan sajam Agro Arca

agro-arka-midiNa sajmu je nastupilo 220 izlagača koji su posebnu pozornost posvetili ekološkoj proizvodnji i pripremi hrane

Međunarodni  sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, AGRO ARCA 2011.,  održana je proteklog vikenda u Slatini, čije je središnje događanje bila međunarodna  konferencija ‘Europski dani agro i eko inovacija’.

Agro Arca organizirana je od strane Europske poduzetničke mreže Hrvatske, Udruge inovatora Hrvatske i HGK te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva.

Ove godine na 4. slatinskoj Agro Arci izlagalo je 220 izlagača s 250 autora, koji su predstavili nove poljoprivredne proizvode i inovacije u tehnologijama obrade poljoprivrednih površina i proizvodnje hrane, s posebnim naglaskom na ekološku proizvodnju i pripremu hrane.

Konferencija “Europski dani agro i eko inovacija” bila je posvećena pitanju implementacije inovacija u poljoprivredu kao konkretan doprinos organizatora sveobuhvatnosti zajedničkih aktivnosti na unapređenju agrarne politike u Hrvatskoj i savjetovanju kako koristiti sredstava iz fondova EU.

Istaknuto je da su uvođenjem ARKOD sustava krajem ožujka, hrvatski poljoprivrednici uvedeni u program EU prijave,  nadzora, potpora i digitalnog popisa svih obradivih površina.

Četverodnevna međunarodna konferencija s dvije paralelne plenarne sekcije posvećene agroinovacijama te eko inovacijama i obnovljivim izvorima energije predstavila je naprednu tehnologiju u poljoprivrednoj proizvodnji, navela primjere dobre prakse upravljanja prirodnim resursima na lokalnoj razini i dala objašnjenje uloga paralelnih aktivnosti u promicanju poljoprivredne proizvodnje i obrazovanja.

Po završetku 4. međunarodnog sajma inovacija, eko ideja i tehnologija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Agro Arca 2011. najuspješnijim izlagačima dodijeljene su plakete, nagrade i Velika nagrada Agro Arca.

Ove godine Veliku nagradu dobili su Dmitry Usanov, Alexander Skripal, Anatoly Vagarin, Boris Korotin, Vladimir Feklistov i njihovi suradnici s Državnog sveučilišta Saratov u Rusiji za kompleks za testiranje vodenog medija. Nagradu je primio Evgueni A. Kainov, zamjenik generalnog direktora Ruske kuće za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju.

Nagrađeni sustav za testiranje vodenog medija namijenjen je za kontrolu kakvoće pitke vode, površinskih i podzemnih voda. Sustav se može uspješno koristiti za ekološke i sanitarne pretrage kakvoće vode i može se primjenjivati u svakodnevnom životu za kontrolu učinkovitosti pročišćavanja vode.

Biološki monitoring omogućava procjenjivanje reakcije živih organizama na promjene u okolišu. Najpogodnija za biološki monitoring je vodena buha, izuzetno osjetljiva na zagađenje okoliša. Vjerojatnost preživljavanja vodene buhe najčešći je kriterij za mjerenje toksičnosti, a učinak toksičnosti mjeri se osobinama otkucaja srca tog organizma.

Slatinska Agro Arca okupila je niz hrvatskih i svjetskih uglednika, kao što su veleposlanik Ukrajine Aleksandr Levčenko, predstavnici češkog i francuskog veleposlanstva, te mnogo udruga inovatora iz nekoliko zemalja, a svi s ciljem povezivanja izlagača s potencijalnim partnerima u gospodarstvu, ali i savjetovanju iz susjednih zemalja u mogućnostima korištenja Europskih fondova u području eko inovacija.

Prethodni članakAtlantic Grupa neto dobit usmjerava u razvoj ključnih projekata
Sljedeći članakBadel 1862 smanjio gubitak