U Splitu održane manifestacije Mediterana Maslina i Mediterana Intrada

Na Maslini je ove godine bilo prijavljeno i ocjenjeno 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te preko stotinu aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih drugih pripravaka i delicija od ploda masline

U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije u Splitu je ovog vikenda održana 16. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina, na kojoj je ocijenjeno 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te 5. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada, na kojoj je bilo prijavljeno ukupno 198 uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda.

Manifestacije su u subotu i nedjelju održane u splitskom hotelu Zagreb, a ukupno je na obje sudjelovalo 560 natjecatelja sa 707 uzoraka iz osam mediteranskih država, izvijestili su u nedjelju navečer organizatori.

Na Maslini je ove godine bilo prijavljeno i ocijenjeno 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te preko stotinu aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih drugih pripravaka i delicija od ploda masline ukupno 509 uzoraka.

Na Intradi je prijavljeno ukupno 198 uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda, a najviše proizvoda od grožđa, konzerviranog povrća, slatkog od voća, sira, meda i drugih delicija.

Ove su se godine na Manifestacija prijavila 103 maslinara iz Slovenije i 16 maslinara iz Bosne i Hercegovine, što je dokaz povjerenja maslinara u organizatora i ocjenjivački sud ove manifestacije.

Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja.

Prema njihovom izvješću, najkvalitetnija ulja na manifestaciji bila su ona iz rubnih područja uzgoja maslina, najsjevernijih krajeva poluotoka Istre i Slovenije. Manifestacija, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita, započela je u subotu podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega je uslijedio stručni skup i podjela diploma i medalja.

Godišnje nagrade hrvatskog maslinarstva ove su godine primili: za medijsku promidžbu maslinarstva Martin Vuković – HRT Zagreb; Goran Beinrauch – Gospodarski list Zagreb, Zrinka Cvitešić, maslinarka i umjetnica i Marko Vučetić DHZ Zagreb, za unapređenje maslinarstva maslinari Matko Grgić – Sutivan, Antun Poljanić – Trstenik; Toma Makjanić – Dol na Hvaru, Dragan Marčina – Dragove, Jadran Antunović – Orebić, Mate Dušević – Ljubač, uljare i tvrtke Uljara MIKULIĆ – Ljubuški, Uljara AGROPRODUKT – Vodnjan, Uljara Grubić – Bale, Josip Kontuš – ENTRADA – Šušnjevica i Agroekspert – Funtana.

Na stručnom skupu govorilo se je se o maslinarstvu u procjepu vremenskih ekstrema, optimalne tehnološke zrelosti ploda masline i kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva. Vrlo interesantne teme o sortimentu maslina, primjeni biostimulatora u gnojidbi masline, kvasci kao mogući atraktanti u zaštiti masline od maslinove muhe i drugim interesantnim temama.

Tijekom manifestacije održan je i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu.

Na izložbi su bila prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim satima upriličeno je kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija. Na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijeljene su posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne proizvode, posebne nagrade za izgled pakovine i ekološke proizvode, te proglasili šampioni i najuspješnije uljare i OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.

Šampion MASLINE SPLIT 2019. je maslinar Đani Lubiana iz Poreča, dok su vice šampioni iz Slovenije: Boris Marinić iz Dobrova, obitelj Capuder iz Črniče i Andrej Gregorić iz Prvačine.
Šampion INTRADE SPLIT 2019. je Zvonimir Benčić iz Visa, a vice šampioni su PZ MASLINA I VINO iz Polače i Mirjan Stornoga iz Oprtlja.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, u masliniku hotela Zagrebu i njegovom okolišu održana je praktična radionica u masliniku, rezidba maslina i oblikovanje krošnje, koje su prikazali stručnjaci iz savjetodavne poljoprivredne služba Republike Hrvatske. (Hina)

Prethodni članakU Hrvatskoj pod voćnjacima 6.181 hektar zemljišta
Sljedeći članakRekordna neto dobit Podravke