Uz realni mjesečni rast za 1,6% realan promet u trgovini na malo tijekom veljače nastavio je bilježiti, i trinaesti mjesec za redom, pozitivne godišnje promjene. Međutim, realna stopa rasta od tek 0,3% (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnju veljaču potvrđuje usporavanje dinamike rasta dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom i zbog rasta neizvjesnosti uslijed recentnih događanja koji nepovoljno utječu na raspoloženje i očekivanja potrošača, izvijestili su analitičari Raiffeisen banke.

Kako navode, u odnosu na siječanj realni promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za 2,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,7%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao je za 4,3%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 2,5%.

Nominalne promjene, očekivano su zamjetno veće pa je prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 9,2% u odnosu na veljaču 2021.

Godišnji porast prometa ostvarilo je deset od ukupno jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na veljaču 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 21,9% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,0%. Jedino je Trgovina na malo internetom ili poštom zabilježila godišnji pad za 1% (izvorni, nominalni indeksi).

“Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja, koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Naime, nakon pogoršanja u siječnju, u veljači su se pokazatelji povjerenja potrošača vratili na razine iz prvog tromjesečja 2020., odnosno razine najsnažnijeg ekonomskog zaključavanja (tzv. lockdowna) zbog pandemije. Slična kretanja očekujemo i u ožujku. Snažniji inflatorni pritisci i rastuća neizvjesnost zasigurno će utjecati na suzdržavanje od potrošnje te će odgađati potrošnju prije svega luksuznih dobara. S druge strane, možemo očekivati povećanu potražnju za osnovnim živežnim namirnicama, posebice u slučaju da trenutne (ratne) okolnosti potraju”, zaključuju analitičari RBA.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!