DZS: Potrošnja u Hrvatskoj porasla 15. mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju porasla 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine ojačala 5,7 posto

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju porasla 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine ojačala 5,7 posto.

Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 15. mjesec, i to brže nego u ožujku, kada je porasla 3,6 posto.

U travnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,9 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 11,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Na mjesečnoj je razini, pak, promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,8 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 0,2 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast potrošnje u travnju ukazuje na nastavak oporavka gospodarstva i na početku drugog tromjesečja.

U petak je DZS objavio da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVlada Srbije ograničila cijenu šećera
Sljedeći članakVelik izvozni potencijal Graševine