Treći međunarodni festival pjenušaca, već tradicionalna vinska smotra koja u ovo predblagdansko vrijeme predstavlja i promovira pjenušce koji se nude u svečanom prigodama, otvoren je u petak u Višnjanu na Poreštini.

Ove je godine festival okupio četrdesetak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji predstavljaju osamdesetak različitih pjenušaca spravljenih od različitih sorti grožđa i različitim metodama.

Kako se čulo na otvaranju, festival promovira prirodno pjenušavo vino, koje je najtraženije u vrijeme blagdana a sve je popularnije među proizvođačima i potrošačima. Naime, dok je prije desetak godina svega nekoliko podruma komercijalno proizvodio pjenušce, danas to čini gotovo svaki obiteljski podrum.

Otvarajući festival, načelnik općine Višnjan Angelo Mattich kazao je kako je upravo na području Višnjana devedesetih godina proizveden prvi pjenušac iz malvazije.

“To je izvrstan temelj za ovaj sajam, koji nije samo prodajnog karaktera”, naglasio je Mattich, dodavši kako se na njemu ocjenjuju pjenušci.

Pjenušac porečke Agrolagune proglašen je šampionom festivala. Proizvodi se, kako je rečeno, klasičnom metodom od sorte malvazije i bijelog Pinota i njegova je proizvodnja oko pet tisuća boca.

Svi su pjenušci prošli i kroz sustav ocjenjivanja, a najboljem je dodijeljena nagrada dr. Đordano Peršurić, u spomen na prvog proizvođača pjenušaca u Istri i prvog koji je za pjenušce koristio autohtone istarske sorte grožđa.

Festival se održava u palači Sincich u višnjanskom starome gradu, a otvoren je i u subotu sve do 19 sati. (Hina)