mercator-zeleni-juraj-002Nakon posjete Predsjedniku Republike Hrvatske, slovenski izvođači su u Mercator centru u Vukovarskoj ulici tradicionalnim plesom i poklanjanjem grančica ispratili zimu i poželjeli građanima dobro proljeće

Tradicionalnim posjetom slovenskih kulturno umjetničkih društava i plesnih skupina Zagrebu, s ciljem zazivanja plodnog proljeća, obilježen je dan “Zelenog Jurja”.

Nakon posjeta predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, uz predstavnika Mercatora Tomislava Bagića, stotinjak izvođača su u Mercator Centru u Vukovarskoj ulici pred posjetiteljima izveli nekoliko tradicionalnih plesnih točaka, izvijestili su iz Mercatora-H.

mercator-zeleni-juraj-001Ponovnim posjetom Hrvatskoj te tradicionalnim plesom i pjesmama simbolički su ‘otpravili’ zimu i poželjeli građanima ljepše i prosperitetnije dane proljeća, čime je ujedno i obilježeno hrvatsko-slovensko prijateljstvo.

Blagdan svetog Jurja, 24. travnja, zaštitnika zemlje, usjeva, zelenila i stoke, u narodu se prihvaća kao pravi početak proljeća, stoga se vrlo često u različitim kulturama obilježava prigodnim plesom i pjesmom, podsjećaju iz Mercatora.