VijestiZemljaU Zagrebu otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije

U Zagrebu otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije

privredna-komora-srbije-logo-midiKako su naglasili u PKS-u, odluka da otvore predstavništvo u Zagrebu ima veliki značaj za snažniji prodor gospodarskih subjekata iz Srbije na hrvatsko tržište te jačanje ukupne gospodarske suradnje dviju zemalja

Predstavništvo Privredne komore Srbije (PKS) u Hrvatskoj svečano je otvoreno u Zagrebu u nazočnosti gospodarstvenika te predstavnika gospodarskih i političkih institucija.

Kako su naglasili u PKS-u, odluka da otvore predstavništvo u Zagrebu ima veliki značaj za snažniji prodor gospodarskih subjekata iz Srbije na hrvatsko tržište te jačanje ukupne gospodarske suradnje dviju zemalja.

“Ekonomska suradnja Hrvatske i Srbije je sve uspješnija, no ima prostora za značajniji razvoj. Realne izvozne mogućnosti srpskih tvrtki na tržištu Hrvatske postoje povezivanjem putem klastera, realizacijom zajedničkih projekata u području agrokompleksa, energetike, kemijske industrije, strojarstva, prometne infrastrukture, turizma, IT sektora i metalskog sektora, zajedničkim nastupom na trećim tržištima, primjerice tržišta Libije, Alžira, Kuvajta, kao i tržište Ruske Federacije”, izjavio je predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Direktor Predstavništva PKS-a u Hrvatskoj Drenislav Žekić naglasio je da su poticaj za otvaranjem predstavništva dali gospodarstvenici, koji pokazuju veliki interes za razvijanje biznisa između dviju zemalja.

Nazočnim gostima i medijima kratko su se obratili u veleposlanik Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske je u stalnom porastu. Prema analizi Privredne komore Srbije, ukupna robna razmjena Srbije i Hrvatske u 2011. godini iznosila je 933,6 milijuna američkih dolara, no i dalje postoji značajan prostor za rast. Deficit u robnoj razmjeni na strani Srbije u 2011. godini iznosio je 752.000 američkih dolara.

U Srbiji trenutno posluje više od 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj posluje tek oko deset srpskih. Od malobrojnih srpskih ulaganja u Hrvatsku značajnije su investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu.

Sredinom 2008. godine koncern Swisslion Takovo, jedan od najvećih konditora u regiji, kupio je tvornicu Euro Food Markt iz Siska u vrijednosti od 20 milijuna eura.

Također, značajna investicija je Tesla štedna banka s osnivačkim kapitalom od oko 3 milijuna eura, koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke. (Bankamagazin)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...