28.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 21:24
VijestiSvijetUdio TDR-a na srpskom tržištu 7,6 posto

Udio TDR-a na srpskom tržištu 7,6 posto

Tvornica duhana Rovinj (TDR) u prošloj je godini u Srbiji prodala 1,4 milijarde komada cigareta i zadržala tržišni udio od 7,6 posto, izvijestili su predstavnici tvrtke na konferenciji za medije održanoj u Beogradu.

Tržište cigareta u Srbiji je prošle godine palo za više od 6 posto, uz daljnji nastavak negativnog trenda u 2013. godini i, kako se predviđa, pad od oko 20 posto.

Kao glavne uzroke negativnih kretanja u TDR-u su označili rastuću gospodarsku krizu te porezno opterećenje cigareta u Srbiji koje je u samo tri godine poraslo više od 100 posto uz očekivani daljnji rast.

U takvim uvjetima na tržištu je došlo do pada profitabilnosti cijele industrije uz značajan rast crnog tržišta, kao i povećanu potrošnju rezanog duhana.

“Unatoč negativnim trendovima i rastućoj gospodarskoj krizi, TDR je zadovoljan rezultatima ostvarenim na srpskom tržištu. Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo relativno stabilan tržišni udio i nastavili sa širenjem poslovanja. Na srpsko tržište je u 2012. godini lansiran niz inovativnih proizvoda, a s inovacijama nastavljamo i u ovoj godini predstavljanjem novog izdanja Ronhilla, najjačeg cigaretnog brenda u jugoistočnoj Europi”, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković te dodao kako je TDR u prošloj godini u proračun Srbije uplatio 57 milijuna eura.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz Cefte značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije.

Tako se carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, na Kosovu s 0% na 10%.

“Učinci ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj. Kako bi otklonio negativne učinke izlaska iz Cefte, TDR razmatra različite poslovne mogućnosti”, rečeno je na konferenciji.

Pritom je posebno istaknuto kako je TDR-u, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, iznimno važno da hrvatska Vlada ustraje u pregovorima s nadležnim EU institucijama kako bi se zadržao postojeći trgovinski režim i tako hrvatskim izvoznicima omogućilo da nastave svoj rast i razvoj.

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...