Kruh u BiH skuplji nego u Srbiji i Hrvatskoj

Cijene pojedinih namirnica u Bosni i Hercegovini više su nego u susjednim zemljama, iako BiH ima niži životni standard, objavio je u utorak Dnevni Avaz pozivajući se na podatke ministarstva trgovine Federacije BiH (FBiH).

kruh-kupovina-midiPrema analizi cijena provedenoj u dva entiteta u BiH te u Hrvatskoj i Srbiji, kilogram kruha u Federaciji BiH u prosjeku stoji 2,47 maraka, u Republici Srpskoj (RS) dvije marke, a u Srbiji i Hrvatskoj 1,90 maraka, odnosno 2,10 maraka. Avaz navodi da su cijene i ostalih proizvoda značajno više u BiH u odnosu na Srbiju te u ravnini s Hrvatskom, gdje je životni standard značajno viši.

Kilogram brašna u FBiH stoji 1,09 maraka, u RS 1,13, u Srbiji gotovo upola manje – 0,63, a u Hrvatskoj 1,42 marke.

Istodobno građani FBiH litru mlijeka plaćaju 1,5 marke, građani Srbije u prosjeku izdvoje 1,16 maraka, a hrvatskim građanima potrebno je 1,60 maraka. Cijene ulja identične su u Federaciji BiH i RS-u kao u Hrvatskoj, oko 2,76 maraka, dok se u Srbiji plaća 2,26 marke.

Prema podacima Statističkog zavoda BiH, prosječne plaće u toj zemlji iznose oko 820 maraka (oko 3.200 kuna), dok je u Hrvatskoj u ožujku prosječna plaća iznosila 5.499 kuna. (H)

Prethodni članakĐakovački Rog proizvođač najboljeg slavonskog kulena
Sljedeći članakGlobalna kretanja: 5 ključnih trendova u sektoru diskonata