Tvornica duhana Rovinj (TDR) u prošloj je godini na tržištu Bosne i Hercegovine prodala 2,6 milijardi cigareta zadržavši stabilan tržišni udio od 32 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

S ostvarenim rezultatima TDR je u 2012. ostao vodeća kompanija na duhanskom tržištu BiH te je, kako je rečeno, jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na BiH tržište, koji u proračun BiH godišnje uplaćuje više od 140 milijuna eura.

Trošarinsko opterećenje cigareta, koje je poraslo za čak 54 posto u dvije godine, i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima dolazi do povećane potrošnje jeftinih cigareta i rezanog duhana kao i do dramatičnog rasta crnog tržišta. Procjene govore da je ilegalno tržište rezanog duhana 10 puta veće u odnosu na prethodno razdoblje, upozoravaju iz TDR-a.

“Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo lidersku poziciju i stabilan tržišni udio u BiH te nastavili s uvođenjem inovacija. I u 2013. godini nastavljamo s plasiranjem inovativnih proizvoda i to lansiranjem novog izdanja Ronhilla, najjačeg cigaretnog brenda u cijeloj regiji”, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

On je naglasio kako je TDR jedina neovisna kompanija u Europi koja je uvjerljivi lider na domaćem i tržištu susjednih zemalja dodajući kako je kontinuiranim širenjem poslovanja u jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR stekao poziciju jedne od najuspješnijih neovisnih duhanskih kompanija.

Na konferenciji je bilo riječi i o neizbježnoj temi ulaska Hrvatske u Europsku uniju i povećanja carinskih stopa. Naime, izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, a na Kosovu s 0% na 10%.

“Učinci ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj. Kako bi otklonio negativne učinke izlaska iz CEFTA-e, TDR razmatra različite poslovne mogućnosti. TDR-u, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, iznimno je važno da hrvatska Vlada ustraje u pregovorima s nadležnim EU institucijama kako bismo zadržali postojeći trgovinski režim i tako omogući hrvatskim izvoznicima da nastave svoj rast i razvoj”, navode iz TDR-a.