Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) Mato Mlinarić izjavio je danas u Osijeku kako bi Vlada i Ministarstvo financija trebali razmotriti mogućnost smanjenja PDV-a na hranu na 10 posto.

Na konferenciji za novinare Mlinarić je ustvrdio kako poljoprivrednici u nekim zemljama EU, poput Austrije, imaju “skrivene” potpore u obliku manjeg PDV-a, gdje je stopa PDV-a 20 posto, a na hranu 10 posto.

Ocijenio je kako to znači da tamošnji proizvođači, koji nisu u sustavu PDV-a, imaju uvećanu dobit za 10 posto koju ne vraćaju državi te da bi bilo dobro da ministar financija Slavko Linić razmisli o tome.

Naš je prijedlog bio da PDV na hranu bude i manji, odnosno 5 posto, ali ako je praksa u EU da uglavnom iznosi 10 posto, bilo bi dobro da se razmotri ta mogućnost kako bi se i malim proizvođačima, koji nisu u sustavu PDV-a, pružila ista mogućnost kao i europskim poljoprivrednicima, poručio je Mlinarić.

Na novinarski upit koliko je realna takva mogućnost u sadašnjim gospodarskim okolnostima u državi, Mlinarić je kazao kako kod nas za sve treba vremena te da se onda kada se vidi da nešto nije dobro stvari krenu ispravljati.

Država se mora odlučiti je li joj proizvodnja hrane i samodostatnost u toj proizvodnji prioritet od posebnog državnog interesa. Mislim da se možemo izjednačiti s europskim proizvođačima, ali za to treba politička volja, ustvrdio je Mlinarić. (H)