zetva-zitarice-poljoprivreda-svijet-ftdKombinacija visokih cijena nafte, sve veće upotrebe biogoriva, lošeg vremena, restriktivnih izvoznih politika i rastućih cijena žitarica na tržištima je podigla cijenu hrane 2007./08.

Svijet bi se mogao suočiti s novom krizom hrane poput one iz 2007/8., ako se neke zemlje odluče uvesti zabrane izvoza, upozorili su iz Ujedinjenih naroda nakon što su objavila snažan rast cijena hrane u svijetu, zbog poskupljenja žitarica izazvanih sušom.

Kombinacija visokih cijena nafte, sve veće upotrebe biogoriva, lošeg vremena, restriktivnih izvoznih politika i rastućih cijena žitarica na tržištima je podigla cijenu hrane 2007./08., što je izazvalo nasilne prosvjede u zemljama među kojima su i Egipat, Kamerun i Haiti, piše Reuters.

Zbog zabrinutost izazvanih iznimno vrućim i sušnim vremenom na američkom srednjem zapadu je u srpnju podiglo cijene kukuruza i soje na rekordno visoke razine, nakon čega je hrana općenito poskupjela, a  U.N.-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) je morala promijeniti svoja predviđanja da će ove godine cijene padati.

“Mogla bi se ponoviti situacija iz 2007./08.”, izjavio je FAO-ov viši ekonomist i analitičar Abdolreza Abbassian.

“Očekuje se da ovaj put nećemo provoditi lošu politiku i uplitati se na tržišta ograničenjima i ako se to ne dogodi, situacija neće biti ozbiljna kao 2007./08. Ali ako se te mjere ponovo, sve je moguće.”

Tržišta žitarica uzburkala su nagađanja da bi crnomorski proizvođači, osobito Rusija, zbog suše mogli uvesti ograničenja izvoza. (Bankamagazin)