UniCredit daje garancije Atlantic Grupi za kupnju Droga Kolinske?

Atlantic Grupi će u nastojanju da preuzme slovensku Drogu Kolinsku pomoći talijanski bankarski div UniCredit, tvrde slovenski mediji

Tu informaciju je objavio portal Dnevnik.si koji tvrdi da je slovenska podružnica navedene banke Atlanticu izdala tzv. podupirajuće pismo (bank support letter), a koje zapravo predstavlja neki oblik garancije. Dnevnik.si pritom podsjeća da je isti oblik potpore UniCredit dao i Todorićevom  Agrokoru koji je prije dva mjeseca pokušao kupiti 36 posto Mercatora. Isto tako, slovenski portal piše da je taj podatak obnovio špekulacije da bi u preuzimanje Droge Kolinske Tedeschiju mogao pomoći upravo Agrokor.

Iz Atlantic Grupe su početkom tjedna to zapravo već demantirali jer su izjavili da su ponudu za Drogu Kolinsku izdali samostalno, a naglasili su i da neće imati problema s financiranjem mogućeg preuzimanje. Ipak, Dnevnik.si skreće pozornost na neke činjenice zbog kojih bi Tedeschi mogao tražiti partnera.

Kao prvo, portal ukazuje na to da je slovenska kompanija u vlasništvu Istrabenza po vrijednosti kapitala gotovo dvostruko veća od Atlantica, a u prošloj je godini ostvarila bolje rezultate poslovanja. Droga je tako ostvarila prihode u iznosu od 326 milijuna eura, što je za 24 milijuna više od Tedeschijeve kompanije.

Dnevnik također piše da je u Hrvatskoj javna tajna da su Emil Tedeschi i Ivica Todorić u dobrim odnosima. Slovenski portal tako piše da Tedeschija i obitelj Todorić povezuje suvlasništvo u RTL televiziji, a prije dvije godine Agrokor i Atlantic Grupa su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu prilikom otvaranja ljekarni unutar Konzuma.

Po pisanju hrvatskih medija, Tedeschi je bio jedan od vlasnika investicijskog fonda koji je u listopadu prošle godine od Todorića otkupio lanac drogerija Kozmo. Dnevnik.si isto naglašava da je Tedeschi još 2003. godine nije isključivao mogućnost kapitalnog povezivanja hrvatske prehrambene industrije, odnosno Atlantic Grupe, Agrokora, Vindije i Francka.

Kako je već pisao Poslovni dnevnik, vrijednost biznisa slovenske prehrambene tvrtke, zajedno s dugovima koji iznose oko 150 milijuna eura, procjenjuje se na 300 milijuna eura, te će toliko morati za Drogu Kolinsku izdvojiti Atlantic ako uđe u drugi krug. (poslovni.hr)