Unilever višim cijenama učvrstio prihode

Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever uspio je višim cijenama poduprijeti tromjesečne prihode ali se sukobio s britanskim lancem supermarketa Tescom koji je zbog poskupljenja povukao Unileverove proizvode sa svojih polica.

unilever-midiIz Unilevera su izvijestili da su u trećem tromjesečju zabilježili organski rast od 3,2 posto.

Obujam prodaje pritom je smanjen 0,4 posto dok su cijene uvećane 3,6 posto.

U prvoj polovini godine rast je iznosio 4,7 posto.

Prihodi su im gotovo stagnirali na razini prošlogodišnjeg trećeg tromjesečja i iznosili su 13,4 milijarde eura. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, uvećani su 3,4 posto.

Kompanija je u srpnju najavila slabije poslovne rezultate, ukazujući na neuobičajeno dobre rezultate u istom prošlogodišnjem razdoblju i pogoršanje ekonomskih prilika na tržištima poput onih u Brazilu i Argentini.

Zbog pada vrijednosti latinoameričkih valuta Unilever je povisio cijene svojih proizvoda, što je pak prigušilo potražnju.

Danas su iz britansko-nizozemske kompanije izvijestili da su na putu da ostvare zacrtane godišnje ciljeve. Ohrabrujuću najavu zasjenio je ipak sukob s britanskim Tescom koji je zbog viših cijena povukao s polica niz Unileverovih proizvoda.

Britanija spada među ključna tržišta nizozemske kompanije a trenutno muku muči s posljedicama referendumske odluke o izlasku iz Europske unije. Posebno im glavobolju zadaje oštar pad tečaja funte.

Unilever želi britanskim lancima za oko 10 posto povisiti cijene čitavog niza proizvoda, uz obrazloženje da moraju amortizirati više troškove uvezene robe, kazala su za Reuters u srijedu dva upućena izvora.

Financijski direktor Unilevera Graeme Pitkethly kazao je za Reuters da su poskupljenja, povezana s padom tečaja, normalna stvar ali nije želio komentirati spor s Tescom.

Istraživanje Federacije za hranu i piće (FDF), objavljeno u srijedu, pokazalo je da su očekivanja više od dvije trećine britanskih proizvođača hrane u pogledu poslovnog okruženja pogoršana nakon britanskog referenduma o članstvu u EU.

Zbog slabljenja funte tri četvrtine britanskih proizvođača hrane bilježi povećanje cijena uvezenih sastojaka a 63 posto njih izvijestilo je o manjoj profitnoj marži, pokazuje istraživanje FDF-a. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakNova Argeta à la Stari Kaštel
Sljedeći članakLivanjski sir i paprika iz Sanskog Mosta na američkom tržištu