Livanjski sir i paprika iz Sanskog Mosta na američkom tržištu

livanjski-sir-midiAmerikanci već jedu livanjski sir, a uskoro će im se na stolu naći i paprika iz Sanskog Mosta. Tržište SAD-a otvoreno je i za druge poljoprivredne proizvode iz BiH.

I dok je za poljoprivrednike rusko i tržište EU trenutno ograničeno, Omer Bratić tvrdi da već nekoliko firmi iz BiH uspješno posluje na američkom tržištu.

Tamo je, kaže, lakše steći poziciju nego na europskom.

“Lakše je američko tržište za dobivanje dozvola, pošto ima dosta ljudi s naših prostora koji imaju firme tamo, lakša je distribucija. Možete na internetu, bukvalno, naći firme, poslati upit i stupiti u kontakt i možda ostvariti neku suradnju. Ono što je najbitnije je dobiti FDI broj, što isto nije teško”, pojasnio je Omer Bratić, predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH.

Amerikanci piju i čajeve od trava s naših livada. Nedeljko Kusturić, proizvođač ljekovitog bilja, kaže da su naročito traženi voćni i čajevi od mente.

U Americi je otkrio veliki potencijal koji poljoprivrednici u BiH, tvrdi, definitivno treba da iskoriste.

“Ako vam kažem da sam prije 15 dana izvezao 500 kg matičnjaka na američko tržište, onda sasvim dovoljno govori da mogućnosti izvoza postoje, s jedne strane, a s druge strane, ogromni potencijali u BiH postoje za proizvodnju”, rekao je Nedeljko Kusturić, vlasnik firme “Prirodno bilje”.

I Morin Kormak rado jede livanjski sir. Nije ljubitelj ljutih paprika, ali hvali domaću rakiju. Smatra da poljoprivrednici prvo treba da se posvete europskim standardima.

“Mislim da prvi korak Bosne i Hercegovine treba da bude rad na ulasku na europsko tržište i dostizanje europskih standarda, a onda bih rado razgovarala o mogućnosti ulaska na američko tržište. Mislim da je to trenutno udaljen cilj i da je važno fokusirati se na ključne korake koje sam naglasila u mom govoru – kretanje ka EU, ali bih rado počela razmišljati i o kretanju ka SAD-u”, rekla je Morin Kormak, ambasador SAD-a u BiH.

Za razliku od Kormakove, poljoprivrednici su optimistični. Smatraju da im je američko tržište realna mogućnost. Pored paprika, sireva i čajeva, imamo još štošta ponuditi Amerikancima. (indikator.ba)

Prethodni članakUnilever višim cijenama učvrstio prihode
Sljedeći članakDelhaize Srbija otvorila 400. prodavnicu u Srbiji